Fotóstippek: zajszűrés

2006.03.20. 15:56

A digitális fotózásban bármennyire elmélyedt felhasználó számára bizonyára ismerős a képzaj kifejezés. Természetesen nem a fül számára sértő zajról van szó, sokkal inkább szemet bántó szemcsékről. A fényképek zajának csökkentésére szerencsére számos megoldás létezik.

A fotómasinákon futó zajcsökkentő eljárásokon túl, legegyszerűbb egy számítógépünkön lefuttatható zajszűrő szoftver használata. Az utóbbi években népszerűvé vált alkalmazások közül mára a legismertebbé a Noiseware, a Neat Image, és a Noise Ninja alkalmazások váltak. A Noiseware szoftverek fejlesztője az Imagenomic jelenleg három változatot készít: Professional, Standard és Community verzióban. Utóbbi ingyenesen letölthető és használható, néhány megszorítással, de ugyanolyan hatásosan, mint fizetős változatai.

A Noiseware kétféle képzajt különböztet meg, az ún. világossági- (Luminance) és színzajt (Color), amelyek a digitális képeken  leggyakrabban előforduló zajféleségek. Mindkét komponens többnyire egyszerre van jelen a képen. Az alábbi fotókon jól elkülönítve és együtt is látható a kétféle probléma. A baloldali képrészleten egy barnás felületen megjelenő világossági és színzaj látható együtt, ahogy az eredeti képen is előfordulnak. A középső részleten ugyanebből a képből csak a világossági zajt emeltük ki. Fekete-fehér konfettiesőre hasonlítva, ez adja a fotó szemcsés érzetét. A jobb oldali részleten a színzaj eltérő színű pamacsai láthatók.

Forrás: [origo]

A szoftvert elindítva és egy fotót betöltve, az ablak bal oldalán, a Noise Filter részben láthatók a legfontosabb kezelőszervek. Legfelül egy Settings feliratú lenyíkó menü található. Ez jó pár előre definiált beállítást tartalmaz, így például kiválasztható egy tájképhez, éjszakai fotóhoz, portréhoz, vagy filmszemcséhez használható alapbeállítás, de erősebb vagy gyengébb zajhoz is találhatunk megfelelőt. Akinek nincs türelme, ideje, vagy tapasztalata a zajszűrési beállításokhoz, itt könnyedén kijelölhet egy beállítást, majd a jobb oldali GO gomb megnyomása után a program automatikusan elvégzi a zajszűrést.

Forrás: [origo]A komolyabb beállítóeszközök ez alatt találhatók: sajnos az ingyenes verzióban nem használható minden beállító csúszka, így hiába nyomjuk meg az alsó More Controls gombot, a megjelenő számtalan kezelőszerv nem lesz használható. Szerencsére az aktív, ötféle kezelőszerv viszont elég szép eredményt ad, így átlagos felhasználásnál nem is lesz szükség többre. A Noise Level Adjustment menüpontban állítható be a világossági és a színzaj mértéke. Az alapbeállítás 0, erős világossági és/vagy színzaj esetén érdemes emelni, ellenkező esetben csökkenteni a beállítást.

Alatta két hasonló feliratú csúszka található, amelyekkel a szűrés mértéke szabályozható. A Luminance feliratúval a világossági, a Color feliratúval a színzaj csökkentésének mértéke állítható be. A 0 érték itt is már zajszűrt állapotot jelöl. Ezt csökkenthetjük, illetve emelhetjük ízlés szerint.

A legalsó kezelő az utólagos képélesítés beállítására szolgál. Zajszűrés esetén általában a szoftver elmossa a nagyon finom részleteket, így könnyen festményszerűvé teheti a képet: a fotóra kissé ráélesítve visszahozható a részletesség illúziója.

Forrás: [origo]

A gyakorlatban érdemes a Settings beállításai közül a Default-ot választani, majd a GO gombbal elindítani a zajszűrést. A szoftver nagy előnye, hogy a "nagyokhoz" képest is sokkal gyorsabban dolgozik, tehát rövid időn belül kapunk egy előzetesen zajszűrt képet. A beállításokat ezután érdemes finomítani. Ha a szűrés túlságosan elmosta a részleteket, foltszerűvé tette a képet érdemes a  Noise Level Adjustment szekció Luminance csúszkáját visszavenni. Ha zavaró marad a zaj mértéke, ugyanezen a beállításon kell emelnünk.

Túlságosan mosott színek esetén a Color csúszka értékének csökkentése javasolt, míg nem szűnő színfoltoknál hatásos lehet egy kis emelés. A kétféle zajszűrés mértékét hasonlóan szabályozhatjuk a Noise Suppression részben. Ha zavar a túl steril, tisztára mosott kép, érdemes óvatosan visszahúzni a Luminance csúszkát. Pontosabb eredmény érhető el a felső menüsoron található Zoom In gomb használatával. A fotó egy jellemző részletét kinagyítva jobban ellenőrizhető a zajszűrés eredménye. A nagyítás 400 százalékig növelhető és sok esetben érdemes is legalább 200-ra állítani, hogy jól látható legyen a folyamat. A kész képek a Save As paranccsal menthetők, az ingyenes verzióban csak JPEG formátumban.

Forrás: [origo]

A Noiseware Community Edition-nek - ingyenes mivolta ellenére is -  a legnagyobbak közt a helye: a jelenlegi mezőny leggyorsabb zajszűrő szoftveréről van szó. Bár több funkciója korlátozott, de a legszükségesebb beállítások így is elvégezhetők vele. A szűrés mértéke hatásos, kevés részlet elkenéssel. Minőségmániás, időhiányban szenvedő fotósoknak nélkülözhetetlen, mindenki másnak kötelező.

Budai Péter
www.digiretus.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK