Az amerikai szövetségi nyomozóhivatal New York-i ügynökei közül sokan nem kaptak e-mail-címet, és csak minden tizediket látták el okostelefonnal.

Az FBI 2000 alkalmazottat foglalkoztat New Yorkban, de sokuknak nem jutott e-mail-cím, és a városban mindössze 100 ügynöknek van mobil levelezésre használható BlackBerry készüléke - adta hírül a New York Daily News. A helyi nyomozóiroda vezetése szerint az FBI szűkös költségvetése a hiány oka.

Minden egyes hivatalos, .gov végződésű e-mail-cím kiadásának megvan ugyanis a számszerűsített költsége, és az FBI mostanában alig áldoz pénzt erre. "Bármilyen nevetségesen hangzik is, komoly pénzügyi problémákkal küzdünk, a kormány pedig emiatt nem nagyon ad kormányzati mailcímeket ügynökeinknek és elemzőinknek." - mondta el Mark Mershon New York-i FBI-főnök. Az ügynökök újabb BlackBerry készülékekre sem számíthatnak: bár a kormányzat korábban ezt az eszközt szemelte ki a hatóságok közötti mobil kapcsolattartás megoldására, a programot leállították.

Washington szerint viszont nem költségvetési problémáról van szó, egész egyszerűen csak lassan halad az e-mailcímek kiosztása, és azokat év végére kapja meg mindenki a szervezetnél. Ami a BlackBerry-t illeti, az FBI vezetése szerint a hiánynak nem költségvetési, hanem technológiai oka van: egy szabványügyi per ugyanis kétségessé tette az USA-ban a készülék jövőjét.

Nem elég a rádió?

Chuck Schumer szenátor szerint ez a helyzet tarthatatlan, és a 2001. szeptember 11. előtti szemléletmódot tükrözi. A politikus azon az állásponton van, hogy a bűnözés és terroizmus elleni küzdelem érdekében az ügynököket el kellene látni a legmodernebb kommunikációs eszközökkel.

Az FBI felsővezetése szerint viszont ügynökeik igazán beérhetnék a titkosított rádiócsatornák, hagyományos mobiltelefonok és csipogók használatával. Mint azt a nyomozóiroda szóvívője a New York-i lapnak elmonda: "a BlackBerry-k is pénzbe kerülnek, és bár ez a legújabb high-tech készülék, nem csak ezzel lehet kommunikálni."