Okostelefon és zseb-PC a górcső alatt

2006.03.22. 18:14

Ugyanaz a gyártó, ugyanaz a platform, de teljesen más kivitel: míg az egyik "csak" egy okostelefon, addig nagyobb testvére akár laptop helyett is megteszi.

Nézze meg videónkat a készülékekről!

A Qtek két mobilkészülékének, a 8310-es okostelefonnak és a 9000-es zsebszámítógépnek legfontosabb közös vonása - a gyártó mellett - a Windows Mobile 5.0-s operációs rendszer. A készülékeken így hasonló szoftverek futnak, és szolgáltatásaik is hasonlóak, de ettől eltekintve nincsenek egy súlycsoportban. A 8310-es egy könnyű, gyors, viszonylag egyszerűen kezelhető okostelefon, nagyobb testvére, 9000-es pedig akár már noteszgép helyett is használható a mobil munkához.

A kisebbik testvér

A kisebbik okostelefont kézbe véve legelőször az tűnik fel, hogy milyen könnyű. Ahhoz képest, amit a fémes színű burkolat sugall, a készülék valósággal pehelysúlyú: az a 106 gramm, amit akkumulátorral együtt nyom, valósággal elvész a kézben vagy a zsebben. A másik feltűnő vonása pedig az, hogy milyen jó a képe, ami elsősorban a 2,2 collos kijelző fényerejének - amely magától alkalmazkodik környezetéhez - és felbontásának köszönhető. Sötétben egyébként a fekete alapon fehérrel feliratozott billentyűzet is világít, így a telefon bármikor használható.

A kijelzőre pillantva a jellegzetes windowsos ikonok és elrendezés emlékeztet rá, hogy okostelefonnal van dolgunk. A Home képernyőn a dátum és az idő mellett a legfontosabb emlékeztetők sorakoznak, a programokat és a telefon beállításait pedig a Start menüből érhetjük el, fent pedig egy gyorsindító menüben sorakoznak a legutóbb futtatott alkalmazások ikonjai.

Forrás: [origo]
A Qtek 8310-es

Meg kell szokni a Windowst

A készülék kezelése során hozzá kell szokni ehhez a dizájnhoz: a Windows Mobile platform olyan, mintha egy telefont és egy asztali windows keveréke lenne, ami azt is jelenti, hogy a Qtek tervezőinek le kellett mondaniuk egy egyedi, jól azonosítható szoftveres kezelőfelület kialakításáról. Ennek a telefonnak a Windows az "arca", a Qtek "csak" a körítés.

A kezelőgombokat is a windowsos felülethez igazították a Qtek mérnökei: a menügombokon között találunk egy Home gombot, ami mindig visszavisz a kezdőlapra, a Vissza gombbal pedig az elindított alkalmazások között lépkedhetünk. Van külön gyorsbillentyű az üzenetek és a telefonkönyv eléréséhez is az apró, krómszínű joystick mellett, amellyel a menüben lépkedhetünk. Elsőre nekünk csak újszerű volt, hosszabb használat után viszont már kimondottan ingerszegény a telefon grafikus megjelenése. Alapbeállításban (vagyis a legtakarékosabb üzemmódban) csak fehér háttér előtt megjelenő ikonokat látunk - amelyek bizony elég csúnya kidolgozásúak és pixelesek -, és szintén fehér hátterű menükben bóklászhatunk fel-alá a megfelelő cím vagy bejegyzés után kutatva. 

Forrás: [origo]
A telefon hátulja a tükörrel

A modell szürke-fekete külseje lekerekített éleivel egyfajta modern-minimalista vonalat követ, ami igen ízléses. Egyedül a puha műanyagból készült hátlapot féltettük kicsit használat közben, ami nagyon sérülékenynek tűnik, főleg a kijelzőt övező hűvös fémburkolat mellett. És hogy mit találunk a burkolat alatt?

A készüléket 220 megahertzes Texas Instruments processzorral látták el, memóriája pedig összesen 128 megabájt, amit mini SD-kártyával is bővíthetünk. Ez a kapacitás a legalapvetőbb feladatok elvégzéséhez ugyan elég volt, de a készülék működése néha nehézkes. Előfordult, hogy a menük grafikája egy kis időre szétesett, vagy pár másodpercig néznünk kellett a töltést jelző, homokórát helyettesítő óra-szimbólumot.

Mobil iroda

A készüléket USB-kábel segítségével szinkronizálni lehet asztali gépünk windowsos alkalmazásaival, így aztán vihetjük rajta e-mailjeinket, a mobil formátumba konvertált Office és PDF dokumentumainkat, fotóinkat vagy videóinkat is. Majdnem azt írtuk, hogy könnyedén, viszont első próbálkozásunk során okozott némi fennakadást a készülékhez mellékelt ActiveSync szoftver, amely nem találta a telefont, a legújabb, 4.1-es verzió letöltése után viszont már elhárult ez a gond.

A telefon - mint ahogyan az napjainkban elmaradhatatlan - beépített mobilkamerát is kapott, amelyet a hátlapon is találunk egy miniatűr portrétükör mellett. Az optika 1,3 megapixeles, vagyis átlagosnak számít a mezőnyben, és a jobb oldalon elhelyezett nyomógombbal közvetlenül be lehet kapcsolni. A telefon másik oldalán találjuk a hangerőszabályzót és a kommunikációs menedzser gombját, amellyel közvetlenül ki-be lehet kapcsolni a Wi-Fi, Bluetooth és ActiveSync kapcsolatot, illetve le lehet némítani a telefont. Bár a nyilvános hotspotokra nélküli hálózatra nagyon könnyen csatlakozik a készülék, a védett, titkosítást használó drót nélküli hálózatokat a logikátlan menüben elég nehéz beállítani.

Előző
Következő