A cég szerint a francia állam a kalózkodást támogatná azzal a javaslattal, amely az iTunes zeneáruház másolásvédelmének megnyitására kötelezné a céget.

"Az Európai Unió szerzői jogi direktíváinak francia implementációja államilag finanszírozott kalózkodáshoz vezet majd" - nyilatkozta az Apple szóvivője, Natalie Kerris a Wired beszámolója szerint. A cég attól tart, hogy az intézkedés révén éppen akkor esnének vissza legális zeneeladások, amikor a felhasználók kezdenek rákapni arra a kalózkodás helyett.

A francia törvényhozás alsó háza első olvasatban már meg is szavazta azt a törvényjavaslatot, amely az iTunes zeneáruház védett fájlformátumának megnyitására kötelezné az Apple-t (és minden más netes zeneboltot). Ha a jogszabályt elfogadják, akkor a netes zeneáruházakban vásárolt zenéket a felhasználók bármilyen lejátszóhoz szabadon átkonvertálhatják majd. Ezzel elsősorban azt szeretnék megakadályozni a francia képviselők, hogy egy cég kerüljön monopolhelyzetbe az online zeneértékesítés terén.

Az iTunes-ról jelenleg csak másolásvédett AAC formátumban lehet zenéket letölteni, amit az iPod zenelejátszó használ. Bár az Apple is tisztában van azzal, hogy a zeneformátumok megnyitása fellendítené az iPod-eladásokat, mivel a vásárlók szabadabban használhatnák azokat, mégis ellenzi a francia törvényjavaslatot, és ragaszkodik a másolásvédelemhez.