Együttműködési megállapodást kötött egymással az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és a szerzői jogokat védő Artisjus.

Az OFE és az Artisjus a megállapodás értelmében a jövőben rendszeresen szakértői találkozókat tart, amelyeken kicserélik tapasztalataikat a zene üzleti hasznosításának új jelenségeiről, azok fogyasztókra, illetve szerzőkre gyakorolt hatásairól. A megállapodásban leszögezik, hogy a zene fogyasztóinak és szerzőinek sok közös érdeke van. A fogyasztók és a szerzők is gyengébb felek a zene üzleti hasznosítóival szemben, ezért hasonló helyzetből kell jogaikat és érdekeiket érvényesíteniük.

Joga van...

A két civil szervezet megállapodásában kifejezésre juttatta, hogy a szerzőknek joguk van megélhetésük biztosítására, s azt is, hogy a fogyasztót abban a helyzetben is védeni kell, ha jóhiszeműen jogsértő forrásból másol magának zenét. Több más mellett kijelentették azt is, hogy a szerzői jog nem akadálya annak, hogy a nagyközönség a mű tartalmát saját céljaira szabadon felhasználja, valamint, hogy a művek magáncélú másolása a fogyasztó nem korlátozható szabadsága.

A megállapodás kitért arra is, hogy a DRM (digital rights management - digitális jogkezelő) rendszerek közül csak azokat szabad használni, melyeket a fogyasztók is elfogadnak. Kifejezték, hogy a hozzáférést, másolást vagy más felhasználást korlátozó műszaki eszközök tegyék lehetővé azt, hogy a fogyasztó otthon bármilyen digitális eszközén lejátszhassa a megvásárolt zenei felvételeket, és elkészíthesse az ehhez szükséges magáncélú másolatokat.

A szolgáltatóknak is van felelősségük

A megállapodás egyik érdekes pontja az a rész, amely a szolgáltatók szerepével foglalkozik. A két partner szerint ugyanis a szolgáltatók a legnagyobb anyagi haszonélvezői a zenei és más művek online használatának, ám szerzői jogdíjat nem fizetnek. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus jogásza lapunk érdeklődésére elmondta: leginkább az úgynevezett közvetítő szolgáltatókra gondoltak itt, amelyek a mögött előfordul, hogy más vállalkozás kínál jogvédett tartalmat.