Messze látó kompakt fényképezőgép

2006.04.03. 12:04

Kipróbáltuk az Olympus tízszeres optikai zoommal felszerelt kompakt digitális fényképezőjét, az SP-500UZ-t. A készülék optikája kétségkívül közel tudja hozni a messze lévő objektumokat, ellenben nem tartalmaz képstabilizátort, ami a rossz fényviszonyok közti fotózást könnyítené meg.

A fotós szakmai kiállításokon megfigyelhető egy olyan trend az utóbbi években, miszerint egyre növekvő érdeklődés övezi a hobbifotósoknak szánt nagy zoomátfogású fényképezőket. Ebben a szegmensben az Olympus szerepe jelentős, hiszen a japán gyártó volt közel hat évvel ezelőtt az első, amely ultrazoomos gépet készített. A 2000-ben bevezetett Olympus C-2100UZ tízszeres optikai zoommal, elektronikus keresővel, a tükörreflexes gépekhez hasonló kialakítással rendelkezett, és pozitív visszajelzéseket kapott a szakmai lapokban. Az érdekesség ezzel kapcsolatban az, hogy az akkori modell optikája stabilizátoros volt, azóta viszont egyik Olympus termék sem kapta meg ezt a technológiát.

A 6 megapixeles Olympus SP-500UZ sem rendelkezik optikai képstabilizátorral, ezért kíváncsiak voltunk, hogyan állja meg a helyét abban az igencsak szoros versenyben, melyben a konkurens gyártók ma már kivétel nélkül alkalmazzák ezt a technikát (lásd Canon S2IS, Panasonic FZ30).

Forrás: [origo]

Külső kialakítás, fogás

Az SP-500UZ külső kialakítását tekintve inkább egy felnagyított kompakt gépre, mintsem egy kicsinyített tükörreflexes fényképezőre emlékeztet. Stílusa alapvetően konzervatív, nem kifejezetten egyedi, vagyis nem kell attól tartani, hogy különösebben kitűnik a tömegből. A váz műanyagból készült, ennek ellenére strapabírónak tűnt, egyedül az objektív lötyögött egy kicsit kitolt állapotban.

A fényképező hátoldalán a kategória átlagához képest kevés kezelőszerv található, melynek az egyszerű magyarázata az, hogy a sok beépített funkció miatt inkább a menürendszerre támaszkodik. Ez részben előny, részben hátrány, hiszen ezáltal átláthatóbb lett a gombok elrendezése, ugyanakkor több időbe telik bizonyos beállítások megváltoztatása.

Az új Olympus kézbe véve meglepő, hogy a műanyag kivitel ellenére mennyire masszív érzetet ad. A jobb oldali markolat megfelelő méretű, és a benne elhelyezett négy darab elemnek köszönhetően jól egyensúlyozza a bal oldalra szerelt objektívet. Egy kézzel is kényelmesen használható, minden funkció könnyen elérhető így is.

Forrás: [origo]

Középszintű optika, élességállítás

A gépben található objektív tehát tízszeres zoomátfogást biztosít, kisfilmes értékekre átszámítva pedig 38 - 380 milliméteres tartományban lehet vele fényképezni. Ebben a kategóriában a 38 milliméternél kezdődő látószög elfogadott érték, de mi szívesen látnánk már valódi nagylátószöget nyújtó termékeket. A maximális fényerő F2,8 a zoom legkisebb állása esetén, telénél pedig F3,7. Az előbbi érték gyors fókuszálást és rövid záridőt tesz lehetővé, a tele tartományban azonban az F3,7 gondokat okozott, különösen optikai stabilizátor nélkül.

Megfelelő fényviszonyok között az élességállítás jól működött, de sem különösebb dicséretet, sem megrovást nem érdemelt ki az egyhetes nyúzás során. Figyelemreméltó viszont, hogy tele tartományban rendkívül lassan találta meg a helyes távolságot, és még a komótosság ellenére is gyakran tévedett. Szintén a lomha működés jellemezte az autófókuszt rossz fényviszonyok között, ilyenkor azonban többnyire megbízhatóan jelzett, amely nem mindig mondható el a hasonló nagy zoomos fényképezőknél.

Nagy méretű, alacsony felbontású kijelző

Képek komponálására az SP-500UZ esetében egy kimondottan nagy méretű LCD monitor használható. A hátoldali kijelző 2,5 collos átmérőjű, tehát nagyobb a konkurens gépekénél, felbontása azonban mindössze 115 ezer pixel. Jó megvilágításban, kültéri felvételek készítésénél kifogástalanul működött, a fényerejével és képfrissítési sebességével sem volt gond a teszt során. Beltérben, vagy esti fotózáskor a kijelző automatikusan kivilágosodik, így könnyítve a képkészítést. Ezzel az egyetlen probléma az, hogy ilyenkor zavaróan szemcsés, zajos lesz a képernyő, sőt a frissítési sebesség is érezhetően lecsökken.

A két és fél collos LCD-n kívül egy elektronikus képkereső is helyet kapott a kamerán. Az apró nézőke 201 ezer pixeles felbontású, minősége tehát megfelelő, furcsa módon azonban kihagyták róla a dioptriaállító tárcsát. Akinek nem tökéletes a látása, az nehezen fogja az élességet ellenőrizni: mi éppen ezért szinte egyáltalán nem használtuk a keresőt. Kár ezért a tervezési hiányosságért.

Forrás: [origo]

Üzemmódok kezdőknek és haladóknak

A gyenge látásúakra és a szemüvegesekre nem, a különböző tudású fotósokra viszont szerencsére gondoltak a japán tervezők. Az Olympus kamerát mindenki tudásának megfelelően használhatja: a teljesen kezdők különféle téma módok közül válogathatnak, a haladóbbak pedig felülbírálhatják a gép döntéseit. Előre beállított üzemmódból összesen húszféle található meg, többek között portré, tájkép, sport, tengerpart, vagy éjszakai helyszínek fotózására.

A beprogramozott szituációkon kívül természetesen lehet idő-, vagy rekeszautomatikát használni, ilyenkor a fotós által beállított rekeszértékhez, illetve záridőhöz a gép számítja ki a megfelelő beállítást. Amennyiben valaki nagyon gyakorlott fényképész, a manuális üzemmódot is választhatja a teljes expozíciós kontroll érdekében.

Alacsony felbontású videófelvétel

Ma már igencsak bátor az a gyártó, mely mozgóképfelvételi lehetőség nélkül mutat be fényképezőgépet. Ezt a lépést az Olympus sem tette meg, az SP-500UZ-ba épített videó mód azonban súrolja ezt a határt. A készülék 320x240 pixeles felbontású film rögzítésére képes csupán, míg a konkurencia termékei négyszer ekkora, vagyis VGA felbontást biztosítanak. Felvétel közben nem állítható a zoom, csak abban az esetben, ha ki van kapcsolva a hangfelvétel.

Forrás: [origo]

Végszó

Összegzésképpen megállapítható az Olympus nagy zoomos fényképezőjéről, hogy bár képminőségére alapvetően nem lehet panasz, az optikai képstabilizátor hiánya, és a középszerű élességállító rendszer miatt nehezen veszi fel a versenyt a többi gyártó hasonló termékével. Ezzel párhuzamosan az SP-500UZ legtöbb előnyét ellensúlyozza valamilyen hátrány is: például a nagy méretű LCD monitort az alacsony felbontás, az elektronikus képkeresőt a dioptriaállító lespórolása.

A kamera legfőbb előnye a rengeteg beállítási lehetőségen kívül a viszonylag versenyképes ár: jelenleg Magyarországon bruttó 80 ezer forintért lehet megvásárolni. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy számolni kell még egy memóriakártya, és tölthető AA méretű akkumulátorok vásárlásával is. A csomagolásban ugyanis alkáli elemek találhatók, a beépített tároló mérete pedig abszurd módon csupán 10 megabájt. Erre mindössze két jó felbontású JPEG fénykép rögzíthető, a bővítésre használható xD-kártyák ára pedig magasabb a többi típusénál.

Halász Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKK