Címke jelzi, ha a PC elbírja az új Windowst

2006.04.03. 13:32

Képes a Windows Vista futtatására - jelzi majd a boltba kerülő PC-kre ragasztott új címke, ha a konfiguráció elbírja az új operációs rendszert is.

A Microsoft a múlt héten mutatta be az új számítógépekre tervezett, Windows Vista-képes (Windows Vista capable) feliratú címkét, egyben elindítva a hasonnevű értékesítési programot. A cég magyarázata szerint a címkézéssel az átállást szeretnék segíteni: ugyan a vásárlók jövő év elejéig csak Windows XP-vel vásárolhatják meg új gépeiket, a címke megmutatja, ha a konfiguráció az új operációs rendszert is elbírja majd.

Ilyen feliratot pedig akkor kaphat egy gép, ha a konfigurációt eleve a Windows XP futtatásához optimalizálták, mivel a jelzés a Designed for Windows XP címkét egészíti majd ki. Ezen felül nagyjából három alapkövetelménynek kell, hogy megfeleljen a PC: korszerű processzornak, legalább 512 megabájt memóriának és a DirectX 9 grafikus környezetet támogató grafikus kártyának kell benne lennie.

A jelzés azonban csak arról árulkodik, hogy a megvásárolt számítógépen elindul majd a Windows Vista, de nem jelenti azt, hogy minden funkcióját használni lehet majd. A Windows Vista Home Basic nevű alapváltozatra tehát biztosan frissítheti majd meglévő XP-jét a vásárló, de hogy a rendszer mit bír majd el, illetve milyen hardverbővítésre lehet szükség a többi változat használatához, arról még nem lehet tudni.

Majd a Vista megmondja, mi kell neki

A Microsoft a fenti alapkövetelményeken kívül egyelőre nem közölte, hogy az egyes Vista-változatok futtatásához milyen összeállítású számítógépre lehet szükség. A vásárlóknak mindössze az adhat majd némi támpontot, hogy telepítés után az új operációs rendszer minősíti majd a gépet annak képessége alapján, és megmondja, milyen hardverből kellene még erősíteni - egyelőre azonban a minősítés alapelvei sem teljesen világosak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK