Paramétereit tekintve a Leica új ultrakompakt digitális fényképezője azonoso a Panasonic már kapható, FX01-jelzésű fényképezőjével. A patinás nevű gyártó márkajelzését viselő típus némileg retrós kinézetet kapott, melyért azonban jelentős felárat kell fizetnie a vevőknek. 

Mindössze két hónappal ezelőtt, február közepén adtunk hírt a világ legkisebb nagylátószögű, ultrakompakt fényképezőgépéről, a Panasonic DMC-FX01-ről. A japán vállalat és a német tulajdonú Leica Camera AG hosszú ideje együttműködik a fotózás területén, így talán nem meglepő, hogy a most leleplezett új modell, a Leica C-LUX 1 a már korábban bemutatott Lumix termék átmatricázott változata.

Forrás: [origo]

Az új digitális fényképező 6 megapixeles képérzékelőt, valamint 3,6-szoros zoomátfogást biztosító, Leica DC Vario-Elmarit objektívet kapott. A lencserendszer legfőbb pozitívuma a kompakt gépeknél nem megszokott, 28 milliméteres nagylátószög, valamint a Panasonic által kifejlesztett optikai képstabilizátor, az úgynevezett MEGA O.I.S. A stabilizációs technológia a kézremegést kompenzálja, a magas érzékenységű üzemmód pedig a téma mozgását segít kimerevíteni. A választható fényérzékenység alapesetben ISO 80 és 400 között állítható, a speciális üzemmódban azonban ez az érték ISO 1600.

Forrás: [origo]

A Leica C-LUX 1 nem rendelkezik optikai keresővel, így a képkomponálásra csupán a digitális kijelző használható. Ennek átmérője 2,5 coll, és felbontása is megfelelő, 207 ezer pixel. További lényeges tulajdonság a kamerába épített videófelvétel funkció, melynek segítségével 848x480 pixeles felbontással rögzíthető mozgókép SD vagy MMC típusú memóriakártyára. Apró eltérés a fényképezők között a mellékelt tartalomban mutatkozik meg: a Leica 64 megabájtos tárolót, valamint Adobe Photoshop Elements szoftvert kínál a digigépéhez, míg a Panasonic csupán 16 megás kártyát és a kevésbé népszerű ArcSoft szoftvercsomagot adja termékéhez.

A sajtóközlemény szerint az új kamera májusban érkezik a boltokba, ára pedig a tengerentúlon 500 dollár, azaz 108 ezer forint lesz. A magyarországi fogyasztói ár ennél várhatóan jóval magasabb lesz, hiszen míg az USA-ban a Leica terméke 150 dollárral drágább a hasonmásénál, itthon a Panasonic jelenlegi ára az imént említett 500 dollárnak megfelelő összeg. Amennyiben a forgalmazók ezt a logikát követik, a C-LUX 1 ára nálunk bruttó 140 ezer körüli lesz.