Az Apple tavaly egyszer már választott, mégpedig az Intelt, vagyis a PC-kkel megegyező alapra helyezte számítógépeit; a héten pedig váratlanul azt is bejelentette, hogy ennek köszönhetően már a Mac-tulajdonosok is eldönthetik: szeretnének-e az OS X mellett Windows XP-t is használni számítógépükön. Megnéztük, kipróbáltuk és le is filmeztük, ami sokáig hihetetlen volt: Windows XP a Macintoshon.

Nézze meg videónkat: Windows a Macintoshon

Az Apple szerdán váratlanul bejelentette, hogy - a felhasználók igényeire való tekintettel - kiad egy olyan szoftvert, amellyel Windows operációs rendszert is lehet telepíteni a Mac OS X mellé az újfajta Maceken. A lépést az tette lehetővé, hogy az idén év elejétől piacra dobott Intel-processzorral működő gépek architektúrája már szinte teljesen megegyezik a PC-kkel, és némi hackelés után már eddig is lehetett rajtuk Windowst futtatni (a régebbi modelleken pedig emulálni). Mostantól viszont buherálás nélkül, egyszerűen, stabilan, mindenféle emuláció nélkül futtatható Windows XP a Mac OS X mellett, így aki szeretné, akár a megszokott Windowszal is használhatja inteles gépét.

Mi pedig a hír hallatán nem tudtuk megállni, hogy meg ne nézzük, hogyan működik az újítást lehetővé tévő Boot Camp nevű segédprogram, és hogyan muzsikál a Windows XP Macen. Elmentünk hát a budapesti A4 Apple Centerbe, ahol le is filmeztük az újítást: egy XP-t futtató MacBook Prót, és magát a telepítést egy inteles Mac minin.

A 83 megabájtos Boot Camp jelenleg béta tesztváltozatban tölthető le az Apple honlapjáról, s kizárólag Intel processzorral szerelt Macekre lehet telepíteni. Az installálás előtt a Mac OS X-hez, illetve a számítógéphez kiadott minden új szoftverfrissítést le kell tölteni. Mint azt láthattunk, a program révén a telepítéssel egy mezei felhasználó is elboldogul, ám vannak még gyerekbetegségei.

Kellhet egy új Windows

A Windows XP számára a Boot Camp automatikusan létrehoz egy különálló részt (partíciót) a merevlemezen, és ide telepíti a rendszert. Emellett a szoftverrel egy üres CD-re fel kell írni a Windows XP által igényelt illesztőprogramokat, amelyek többek közt a hang-, a grafikus- és a hálózati kártya használatához szükségesek. (Ezek után egyébként kíváncsian várjuk: lesz-e majd vajon Windows Vista for Mac, vagyis gondol-e majd a Microsoft az inteles Apple-felhasználókra egy külön operációs rendszer-változattal?)

Forrás: [origo]
Válasszon partíciót - XP-t telepít a Boot Camp

Ezek a feltételek még nem túl különlegesek, az viszont egy átlagos otthoni felhasználó számára nehézséget jelenthet, hogy a Macre kizárólag olyan XP-lemezről lehet feltelepíteni a Windowst, amely tartalmazza a Service Pack 2 (SP2) javításcsomagot is. Ez azonban csak a 2004 nyara óta legyártott lemezeken található meg, a régebbi CD-kkel a telepítés sem működik - legalábbis egyelőre.

Vendégszoba
Április 10-én, hétfőn olvasóink Emanuele Massimót, az Apple hazai képviseletének vezetőjét faggathatják olvasóink a Mac jövőjéről és a Windowsról egyaránt.Apple-főnök a chaten

További gondot okozhat az is, hogy a számítógépekkel együtt értékesített Windows XP-ket csak az eredeti PC-vel lehet használni, mivel a szoftver arra a hardverre lett aktiválva. Természetesen a dobozos, gépről gépre szabadon hurcolható Windowsok esetében ez a probléma nem áll fenn, de ilyennel kevés felhasználó rendelkezik, ára ugyanis három-négyszerese egy alkatrésszel/PC-vel megvehető verziónak. Ha tehát valaki XP-t szeretne használni a Macen, jó eséllyel újra meg kell vásárolja a Microsoft operációs rendszerét, ami legalább 25 ezer forintos befektetést jelent.

Hiányzik a második egérgomb

Tapasztalataink szerint a Windows telepítése és futtatása a Macen nem nehezebb a hagyományos PC-n megszokottnál. Ha a Windows feltelepült, a rendszerindításkor az Alt billentyű nyomva tartása után előugró menüből lehet elindítani, alapból ugyanis a Mac OS X-szel startolna a gép. A Windowsról használat közben is könnyen át lehet váltani a Mac OS-re egy, a vezérlőpulton elhelyezett ikon segítségével. Ettől eltekintve az egymás mellé telepített Windows és Mac OS X teljesen ugyanolyan, mint azt a felhasználók szólóban megszokhatták: egymástól teljesen szeparáltan működnek, saját partíciójukon.

Forrás: Apple.com
Válasszon operációs rendszert - az indítás

A kettős rendszerben viszont fennakadást okozhat, hogy az általunk kipróbált gépen a Windows XP nem látta az OS X-es partíciót, az OS X pedig csak a FAT32 fájlrendszerrel formázott lemezrészt írni és olvasni, az NTFS-nek csak olvasására képes, tehát két ilyen lemezterület között nehézkes az adatok mozgatása.

Mivel az új, inteles Macintosh-ok már elég izmos processzort tartalmaznak, különösebb gond nincs a sebességgel - hiszen nem kell emulálni a Microsoft szoftverét -, próbáink során a wifi és a hang is gond nélkül működött. Igaz, komolyabb alkalmazásokat nem, csak egy Firefox böngészőt telepítettünk a tesztelt Mac minire, a maces közösség időközben közzé tett tesztjei alapján viszont azonban az erőforrásigényesebb játékok is gond nélkül elfutnak így a gépeken. Cabel Maxfield Sasser videóján például azt láthatjuk, hogyan fut a Half Life 2 iMacen.

A perifériákkal viszont lehetnek még gondok. Egy MacBook Pro laptopon a Windows ugyancsak nem ismerte fel a webkamerát, felhasználói visszajelzések szerint pedig a vezeték nélküli Apple-kiegészítők sem működnek XP alatt. Asztali gép esetén a Windows egy hagyományos egérrel a szokásos módon kezelhető, a laptopokon azonban gondot okozhat az XP használatakor, hogy a Macen csupán egy egérgomb található (cikkünk megjelenése óta megtaláltunk egy még 2002-ben készített, ingyenes segédprogramot, ez a Ctrl billentyű és az egérgomb lenyomásával helyettesíti a hiányzó billentyűt).

Sok pénzt hozhat az XP az Apple-nek

Forrás: [origo]

A napokban harmincéves születésnapját ünneplő Apple segédprogramja jelentős vevőcsalogató fegyver lehet az amerikai gyártó kezében, hiszen jövő év végéig az összes új számítógépét Intel lapkára állítja át. A Boot Camp  révén a Windowshoz szokott, vagy a Microsoft termékét használni kénytelen felhasználók nem kell teljesen elszakadniuk megszokott rendszereiktől, így a dizájnos Mac gépek a korábbinál jóval vonzóbbak lehetnek számukra. A váltást például az általunk is kipróbált Mac minivel igyekszik inspirálni a cég, amelyet ugyan borsos, de a többi modellnél még így is jutányosabb áron kínál a cég. A társaság közlése szerint egyébként nem tervezi, hogy bárminemű támogatást nyújtson a Microsoft operációs rendszerhez, vagy netán maga árusítsa azt.

Az Apple egyik vezetője a Boot Camp programot úgy jellemezte, az csupán azért adták ki, mert jelentős felhasználói igény mutatkozott arra, hogy az immár PC-kkel azonos felépítésű gépeken Windowst is lehessen futtatni - korábbi gépeiken ez ugyanis lehetetlen volt. A most letölthető Boot Camp még nem végleges verzió, az ugyanis csak a Mac OS X következő, Leopard kódnevű verziójának részeként lesz elérhető, melyet várhatóan augusztusban fog bemutatni a cég.

Straub Ádám - Vámosi Gergő