Megszűnhet az önálló informatikai tárca

2006.04.11. 9:54

"Az informatika kovácsa" - írta Kovács Kálmánról egy azóta megszűnt internetes lexikon. Ám azon túl, hogy Kovács Kálmánból biztosan nem lesz újra az informatikai tárca vezetője, az is valószínű, hogy maga az Informatikai és Hírközlési Minisztérium is megszűnik.

Még idén megszűnhet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Ugyanis a négy jelenlegi parlamenti párt közül - lapunknak adott korábbi válaszaikban - az MDF és az SZDSZ a tárca megszüntetését javasolná, az MSZP pedig az SZDSZ-től tenné függővé a minisztérium sorsát - tehát közvetve jóváhagyná megszüntetését. A Fidesz az informatika kormányzati felügyeletét megfontolás tárgyává tenné - ugyanakkor a 168 órának adott korábbi nyilatkozatában Navracsics Tibor úgy nyilatkozott: hat-nyolc tárcát terveznek, ebbe pedig az önálló informatikai minisztérium már nem fér bele. Így az a helyzet állt elő, hogy ha a jelenlegi kormánykoalíció nyeri a választásokat, a tárca biztosan megszűnik, ha a mai ellenzék kerül kormányzati pozícióba, akkor a megszűnés szinte bizonyos.

Az iparágnak szüksége volt rá

Pedig az IHM megalakítását nem lehetett, és ma sem lehet csak ad hoc politikai döntésnek tekinteni. Az elektronikus demokráciáért alakult Infopoly alapítvány már 2000 áprilisában közzétette Magyar Informatikai Charta címmel elképzeléseit több más mellett az informatika kormányzati prioritásával kapcsolatban, majd - akkor még Információs és Kutatási Minisztériumként emlegetett szervezet működésével kapcsolatos jegyzeteket, sőt, komplett szervezeti ábrát is mellékelt.

Az 1998-2002 közötti kormányzati ciklusban már létezett a Miniszterelnöki Hivatalon belül egy úgynevezett informatikai kormánybiztosság (2004 májusától), melynek feladatai közé tartozott az információs társadalom által felvetett jogi problémák megoldása, és - leginkább - egységes informatikai program készítése. A kormánybiztosságot váltotta fel - részben hasonló feladatkörrel - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, melyhez az információs társadalom ügyein kívül a távközlési ágazat és a posta kormányzati felügyelete tartozott, valamint az uniós csatlakozással kapcsolatos, az informatikai ágazatot érintő feladatok elvégzése.

Ki mennyit foglalkozik...
Egy blogger fedezte fel, hogy a Fidesz választási programjában az informatika és az internet szavak mindössze egy-egy alkalommal fordulnak elő. Az internet vonatkozásában nem áll jobban az MSZP és az MDF sem: mindössze két-két említés történik (az SZDSZ-nél 17). Valamivel jobban állnak a pártok az informatikához: az MDF 8, az MSZP 3, az SZDSZ programjában pedig 9 alkalommal szerepel a kifejezés.

Törvények és programok

A tárca dolgozta ki az egységes hírközlési törvényt felváltó elektronikus hírközlési törvényt, valamint - leválasztva a korábbi jogszabályokról - a postatörvényt is. Szintén a minisztérium időszaka alatt alakult át a Hírközlési Felügyelet egy hatékonyabban szabályozó, a piacot mélységeiben feltáró hivatallá, mely ma is működik Nemzeti Hírközlési Hatóság néven. Az elektronikus információszabadságról szóló törvény megalkotásában (mely a jogalkotás folyamatát teszi nyilvánossá és véleményezhetővé), és a közigazgatási törvény módosításában (az e-ügyintézés törvényi hátterének kialakításában) szintén szerepe volt a tárcának.

Számos programot indított az IHM: a közháló, az eMagyarország, az eÖnkormányzat program, a Nemzeti Digitális Adattár, és a Nemzeti Audiovizuális Archívum elindítása mind a tárca nevéhez fűződik. A Tiszta szoftver programmal az egyetemistáknak, a Szülőfölddel a határon túliaknak kedvezett.

Jobb után bal is volt

Mindemellett voltak ballépései is a minisztériumnak: a hírközlési törvény kidolgozásában részt vett az a jogi iroda is, melynek korábban munkatársa volt a tárca államtitkára (akit el is küldtek, mikor ez nyilvánosságra került), a darabonként egymillió forintért beszerzett, óvodai programban használatos számítógépek pedig éppúgy borzolták a szakma és a közönség idegeit, mint a vezeték nélküli internetszolgáltatókkal kapcsolatos rendelet félreérthető megfogalmazása. A Millenáris Kht. által működtetett Jövő háza kialakítása szintén nem volt mentes hangoskodásoktól: sokáig a koncepciótlanság vádja lengte körül az elképzelést, majd többszöri zajos vezetőváltás mutatta, hogy éles vita zajlik a háttérben.

A parlamentbe már biztosan bekerülő négy párt közül kettőnek volt határozott véleménye az önálló informatikai tárca jövőjét illetően: az SZDSZ megszüntetné, az MDF pedig az infrastruktúrális minisztérium alá sorolná az internetes és távközlési ügyeket. Mint írtuk, az MSZP az SZDSZ-re (pontosabban: majdani koalíciós partnerére) bízná a kérdés eldöntését, a Fidesz legfeljebb nyolcminisztériumos elképzelésébe (melybe a bel-, had-, pénz-, kül-, igazságügy, egy egészséggel, egy oktatással, művelődéssel és egy agráriummal foglalkozónak mindenképp lennie kell) pedig aligha férne bele az önálló informatikai tárca.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK