Lebutítja majd kalózmásolatát az új Windows

2006.04.14. 9:01

A várhatóan jövőre megjelenő Windows Vista  új, Aero nevű látványos grafikus felületének extrái a tervek szerint kizárólag eredeti operációs rendszerrel lesznek élvezhetők, a kalózkópiák birtokosainak meg kell elégedniük egy fapadosabb verzióval.

A furcsa korlátozásról a Microsoft egyik képviselője nyilatkozott a News.com-nak: elmondása szerint az új generációs Windowsba egy speciális védelmi mechanizmust fognak beépíteni. Ez a Vista kezelőfelületébe épített látványos grafikai effektusokat csak abban az esetben engedi aktiválni, ha az operációs rendszer legális, ellenkező esetben a jelenlegi verzióhoz hasonló felület lesz csak használható. A cég egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy ha képes kiszűrni a kalózverziókat, miért nem tiltja le azok teljes működését.

 Az Aero fantázianevű új grafikus felület az új Microsoft szoftver egyik fontos újdonsága lesz: segítségével az ablakok sarkai például üvegszerűen átlátszók lesznek, ha pedig a felhasználó váltani akar a futó programok közül, azok ablakai három dimenzióban is felsorakoztathatók egymás mögött. Az operációs rendszer kezelőfelületét tetszetősebbé tevő funkciók egyébként a Vista legolcsóbb alapverziójából, a Basicből is kimaradnak majd, így ez a jelenleg elterjedt Windows XP-hez hasonlóan fog kinézni, de tartalmazni fogja a nem látványbeli újításokat.

Bár a Microsoft még nem publikálta hivatalosan, hogy a Windows Vista egyes funkcióinak használatához milyen PC szükségeltetik majd, az Aero felület várhatóan kifejezetten erős konfiguráción lesz futtatható (olcsóbb vagy integrált videokártyákkal valószínűleg nem is fog működni).  Az előzetes információk szerint az új kezelőfelület rendszerigénye többek között attól is függ majd, milyen felbontást használ monitorán a felhasználó, s tovább növeli az erőforrásszükségletet például egy számítógéphez kapcsolt második monitor is.

Forrás: [origo]
Bika gépet igényelnek az ilyen effektek

A vállalat korábbi bejelentése szerint az új Windows egytől ötig értékelni is fogja a számítógép teljesítményét, s a felhasználó számára tanácsokkal is szolgál majd, mit érdemes bővíteni  a masinán - például több memóriát, új videokártyát vásárolni - ahhoz, hogy a rendszer minden funkcióját ki lehessen használni.  Arról egyelőre nem tudni, a már meglévő PC-k tulajdonosai miként tájékozódhatnak majd arról, gépük alkalmas-e az új felület használatára, a jelenleg piacra kerülő konfigurációkra kerülő Windows Vista Capable (Windows Vista-képes) matrica ugyanis csak azt jelzi, az adott PC képes kiszolgálni az új Windows alapfunkcióit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK