Windowsos Mac sem lesz könnyebben vírusos

2006.04.14. 17:11

A Gartner elemzői szerint alaptalan pletyka, hogy a Boot Camp miatt sebezhetőbbek lesznek az eddig vírusmentes Macintoshok.

Az elemzőcég szakemberei szerint a Mac OS mellé feltelepített Windows XP nem jelent veszélyt az Apple saját operációs rendszerére - adta hírül a ZDNet. A Gartner szerint csupán alaptalan rémhír, hogy a Windows révén károkozók furakodhatnának be az OS X-re is. Ez már csak azért sem lehetséges, mert a két operációs rendszer teljesen szeparáltan, külön lemezterületet (partíciót) használva működik.

Az elemzők csak abban látnak kockázati tényezőt, ami az Apple számára jó hír lenne: ha a Windows-futtatás lehetősége miatt még többen vennék gépeit, és a Macek elterjedtsége megugrana. Ez esetben ugyanis a Macintosh is még vonzóbb terepet jelenthetne a vírusírók számára.

Az inteles Apple-gépekre kiadott Boot Camp viszont az elemzők szerint valószínűleg nem hoz majd ilyen mértékű növekedést, és nem rendeződik át a számítógéppiac. A vállalatok túl erősen kötődnek a windows-környezethez, és nekik nem érné meg az olcsóbb PC-ket Apple-gépekre cserélni: ezen a Gartner szerint csak az lendíthetne némileg, ha a Microsoft kínálna kedvezményeket az Apple-felhasználóknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK