A T-Online Magyarország a többek közt a műsor visszatekerését, elektronikus műsorújságot, illetve online videotéka-szolgáltatást nyújtó, ADSL-kapcsolaton keresztül nyújtott tévészolgáltatás, az IPTV tesztelését kezdte meg.

Bár az IPTV az interneten keresztüli műsortovábbítást jelenti, használatához nem szükségeltetik számítógép: a rendszer kulcsa ugyanis egy úgynevezett set-top-box, egy tévéhez kapcsolható eszköz, amely az ADSL hálózaton keresztül érkező digitális jelfolyamot alakítja át  élvezhető műsorrá.

A szolgáltatás igénybe vétele esetén az ügyfelek otthonába a hagyományos interneteléréshez használt ADSL-modem helyett egy ún. home gatewayt, vagyis egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt helyeznek el. Ezzel akár egyszerre két set-top-box egységet is lehet csatlakoztatni  a hálózatra, valamint rajta keresztül egy számítógépet vagy akár IP-telefont is a  világhálóra lehet csatlakoztatni, beépített tűzfallal rendelkezik, valamint támogatja a wifi adatátvitelt is.

Az IPTV technológia lényege, hogy a tartalom az internetprotokollra épülő széles sávú hálózaton érkezik. A T-Online jelenlegi konfigurációjában a jó minőségű tévéadás továbbításához körülbelül 2,5 Mbit/s sávszélesség szükséges az internetezéshez használt sávszélességen felül. A tévéhez kapcsolható vevőegység használata a cég közlése szerint nem nehezebb egy átlagos videóénál: az eszköz belső merevlemezére akár műsorokat és filmeket is rögzíteni lehet, de segítségével néhány percet vissza is lehet ugrani az élő műsorban, vagy akár meg is lehet állítani azt. Az eszközzel emellett elektronikus tévéműsor, online videotéka is elérhető, továbbá lehetővé teszi, hogy a szülők beállítsák, gyermekük számára a rendszer milyen korhatáron alul engedélyezze a műsorok megtekintését.
 
Jelenleg ötven tévécsatorna adása érhető el a T-Online tesztprogramja keretében. A szolgáltatást első lépésben a a főváros XI. kerületében ötszáz ADSL-kapcsolattal rendelkező ügyfél tesztelheti, a nyár folyamán a próbaüzembe egyéb kerületekben és városokban élő felhasználók is bekapcsolódhatnak majd.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt.)