Teszteljen új Internet Explorert!

2006.04.25. 18:19

Bár az Internet Explorer 7-es verziójából ezúttal is csak egy újabb tesztverzió jelent meg, ez a béta a Microsoft közlése szerint már minden olyan funkciót tartalmaz, amely a végleges szoftverbe is belekerül, így érdemes lehet kipróbálni.

A böngésző kedden megjelent új tesztváltozatát a Microsoft honlapjáról lehet letölteni, telepíteni viszont kizárólag  eredeti Windows XP-re lehet, az installáció megkezdése előtt ugyanis a program a Microsoft szervereihez csatlakozik, s ellenőrzi, legális rendszerre kívánják-e telepíteni. Emellett használatához az is követelmény, hogy a gépre telepítve legyen az operációs rendszerhez kiadott második hibajavítás-csomag, a Service Pack 2.

Le lehet szedni a gépről

Bár a honlapon egyelőre csak angol nyelven elérhető csomag  mérete csupán 12 megabájt, az installáció során a program minden szükséges komponenst az internetről tölt le. Mivel nem végleges verzióról van szó, érdemes kellő óvatossággal elvégezni a telepítést (azaz nem például egy fontos munka leadási határideje előtt elvégezni ), bár a szoftvert a Vezérlőpult Programok hozzáadása nevű menüjében bármikor el lehet távolítani a merevlemezről (Internet Explorer 7 Beta 2 néven szerepel a listán).

Átdizájnolt kezelőfelület

Forrás: [origo]
Kattintson a nagyobb méretű képért!

Mint az a fenti képen is látszik, az új Internet Explorer menüjét teljesen megújították és leegyszerűsítették a jelenleg használatos 6-os verzióhoz képest. A menüsor baloldalán lévő két nyíllal előre és vissza lehet ugrani a megtekintett weboldalak közt, míg az alattuk levő + gombbal a Kedvencek közé menthető a honlap címe, a kedvenc webhelyek listáját pedig a csillag formájú ikonna klikkelve érhető el. A menü felső sorát a korábbiakhoz hasonlóan a címsor foglalja el, ahová a felkeresni kívánt címeket lehet begépelni, mellette jobbra pedig egy keresőmező található, melyből közvetlenül kereséseket lehet indítani az MSN Searchön vagy akár a Google.com-on. Hasonló funkciókat eddig a Firefox, az Opera, a Safari, illetve például az Avant Browser kínált.


Forrás: [origo]

A másik - szintén a rivális alternatív böngészőkből átvett újítás - a böngészőlapok használatának lehetőséges. Ez egy rendkívül hasznos szolgáltatás, amely megkönnyíti a böngészést: segítségével ugyanis elég egyetlen Internet Explorert megnyitni, ebben akár több honlapot is meg lehet nyitni, melyek közül persze egyszerre csak egy látható, az oldalak közt a menüsor alatt elhelyezkedő füleken keresztül lehet váltogatni.

A megnyitott füleket külön-külön is be lehet zárni,  a baloldalt lévő, négyzeteket ábrázoló ikonra kattintva pedig a megnyitott oldalak képei hívhatók elő miniben, így akár tíz-húsz megnyitott  oldalból is könnyen meg lehet találni az épp keresettet. A funkció egyetlen hátulütője, hogy próbáink során elég lassan működött, sokszor hosszú másodpercekig kellett várni arra, hogy betöltse egy-egy oldal előnézeti képét. Érdemes megjegyezni az alt+t billentyűkombinációt, ezzel lehet ugyanis könnyen új fület nyitni az IE7-ben.

Forrás: [origo]
Így is áttekinthetjük a megnyitott oldalakat

Érdemes megtanulni még azt is, mire való a kezdőlap elérését biztosító házikó ikonja mellett elhelyezkedő gomb, amely bizonyos honlapok esetén elszürkül, másokat felkeresve viszont narancssárga színűre vált. Ez nem más, mint a böngésző új RSS-hírcsoportokat kezelő funkciója.

Forrás: [origo]
Hírcsoportokat is kezel az új IE

Mint azt már korábbi cikkünkben bemutattuk, az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, nyers magyar fordításban igazán "egyszerű hírmegosztásnak" olvasható. A rövidítés olyan lehetőséget takar, melynek segítségével egy - vagy több - webportálról, blogról összegyűjthetők a frissen megjelent hírek linkjei és rövid ismertetői. 

Az új Internet Explorer automatikusan felismeri, ha egy adott oldal kínál RSS-hírcsoportokat, így például a Techbázis nyitólapjára lépve az ikon automatikusan narancssárgára vált, rákattintva pedig előugrik az a menü, melyben a felhasználó aktiválhatja, hogy böngészőjében mindig elérhetők legyenek legfrissebb cikkeink címei, bevezetői, illetve linkjei.

Előtérben a biztonság

Forrás: [origo]
Veszélyt jelző ikonok

Ugyancsak említésre méltó újítás, hogy az új Internet Explorerbe egy olyan védelmi szolgáltatást is beépítenek, amely jelzi, ha a felhasználó egy olyan oldalt kíván felkeresni, amelyet adathalászok használnak fel online átverésekhez.

Ha a begépelt webcím mellett felkiáltójeles ikon jelenik meg, az egy gyanús, például kémprogramokat a gépre juttató webhelyet jelez, míg a vörös páncélt ábrázoló ikon az ismert csalárd webhelyek indikátora.

Még az idén megjelenik a végleges verzió

Az Internet Explorer 7 pontos megjelenési dátumát a Microsoft egyelőre nem hozta nyilvánosságra, a redmondi szoftveróriás egyelőre csak annyit közölt, az új böngésző 2006 második felére készül el. A Windowst futtató gépeken használatos browser frissítése már több mint időszerű, a biztonsági képességek és a kényelmi funkciók terén sem túl erős 6-os verzió megjelenése óta ugyanis már mintegy öt év telt el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK