A finn mobilgyártó a napokban mutatta be legújabb N-sorozathoz tartozó mobiljait: az új modellek leginkább álló- és mozgókép-rögzítésben, valamint zenelejátszásban erősek.

 

A Nokia Nseries márkajelzésű termékcsaládja három új taggal bővült, melyen az N72, az N73 és az N93 nevet viselik. A három típus közül a legkomolyabb képességgel az utóbbi, kettéhajtható kivitelű készülék rendelkezik: ezt a gyártó videobloggereknek szánja, ugyanis közel DVD-minőségű, 30 képkocka/s sebességű MPEG4 felvételeket tud majd rögzíteni. A készülékhez az Adobe Premiere Elements  2.0 szoftvert is mellékelik majd, melynek segítségével a tulajdonos PC-jén megvághatja a videofelvételt, s akár DVD-re is archiválhatja azt.

A készülékkel a videó mellett 3,2 megapixeles állóképeket is rögzíthetők, a komponáláshoz háromszoros optikai zoom segíti, s kibővítették a rendelkezésre álló beállítási lehetőségeket is. Az N93-assal a hagyományos GSM hálózatok mellett harmadik generációs (3G) szolgáltatásokat - például videotelefonálást - is igénybe lehet venni, emellett wifi-elérési pontokra is képes csatlakozni. A készülék csupán 50 megabájt belső memóriával rendelkezik, ám opcionálisan megvásárolható miniSD memóriakártyával tárhelye akár 2 gigabájtig bővíthető, amely másfél órányi videoanyag, vagy 2500 fénykép tárolására elég. Az új csúcsmobilt nagyméretű, jó minőségű LCD-vel szerelik fel, de akár a televízióhoz is lehet csatlakoztatni. Az mp3-lejátszásra is képes készülék várhatóan júliustól lesz kapható 150 ezer forint körüli áron.

Forrás: [origo]
A Nokia N93-as

A gyártó második újdonsága a szintén júliusban érkező Nseries N73-as típus, amely egy hagyományos - azaz nem széthajtható kivitelű - modell. Képességei nagyjából megegyeznek az N93-assal, ez a típus azonban nélkülözi borsosabb árú társának videofelvételi funkcióit, de ugyancsak 3,2 megapixeles fotókat tud rögzíteni, lehet vele videotelefonálni, lejátssza az mp3-akat és FM-rádiót is tartalmazni fog.

Mindkét fent említett készüléknél olcsóbb lesz az N72-es jelzésű mobil, amely azonban nem harmadik generációs készülék, csupán az EDGE és GPRS adatátviteli technológiákat támogatja, két megapixeles fotókat rögzít, s szintén elboldogul az mp3 fájlokkal.