A széles sávú internet-elérések terjedésének köszönhetően nemsokára már nem csak antennán vagy kábeltévén érkezhet a háztartásokba a tévéadás, hanem akár ADSL-kapcsolaton is. Cikkünkben az IPTV lehetőségeit tekintjük át.

Nézze meg az IPTV-t működés közben rövidfilmünkön!

Bár az IPTV rövidítés az IP-hálózaton keresztüli műsortovábbítást jelenti: bár az adás ugyanazon a rézdróton érkezik mint az ADSL internet, az ilyen módon sugárzott tévéadások vételéhez nincs szükség számítógépre, s a műsorokat sem a monitoron kell nézni.

Munkatársunk a T-Online Magyarország még tesztelés alatt álló rendszerén ismerkedett az internetes - helyesebben az IP-hálózatot használó - tévézés lehetőségeivel, mellyek akár teljesen kiváltható a kábelhálózaton vagy mikrohullámon sugárzott tévé. A társaság bemutatószobájában kiépített IPTV-konfiguráció lelkét egy ADSL-internetkapcsolat képezi. Ezen a hagyományos böngészés adatforgalmától elkülönített sávszélességet foglaltak le a tévészolgáltatás számára, ennek megfelelően az esti film megtekintése nem növeli az előfizető adatforgalmát, s a PC-re történő letöltés sem befolyásolja a műsorok megtekintését.

A televízióhoz való csatlakoztatáshoz egy beltéri eszközre, egy ún. set-top-box egységre van szükség: ez leginkább egy műholdvevő belső egységére hasonlít, de többek közt videorekorderként is használható.

Forrás: [origo]
Home gateway váltja fel az ADSL modemet

Spéci eszköz a modem helyett

A tesztrendszerben a bejövő kábel nem hagyományos ADSL-modemhez, hanem egy ún. home gatewayhez csatlakozik: ez az eszköz a PC és a set-top-box mellett akár internetes telefont is lehet kapcsolni, de egyben tűzfalként is funkcionál, valamint wifi vezeték nélküli internettel is ellátja az egész lakást.

Ebből az eszközből egy hagyományos hálózati kábel vezet a tévé mellett lévő egységre, amely a Microsoft technológiáját használó adatfolyamot a televízió képernyőjén is élvezhető műsorrá alakítja át. Bár maga a technológia lehetővé tenné azt, hogy az előfizetők maguk állítsák össze, mely adókra kívánnak előfizetni, várhatóan továbbra is csak csomagokban lehet majd választani a csatornák közül, a tévétársaságok körében ugyanis ez a bevált - és gazdaságos áron kínálható - konstrukció.

Forrás: [origo]
A set-top-box csatlakozik a tévéhez

Megállítható az adás

Kollégánk egy ázsiai gyártmányú, hófehér eszközzel próbálhatta ki az IPTV szolgáltatásait: a masinához nem kell DVD, saját merevlemezére nagyjából 120 órányi műsort képes rögzíteni.

Tesztvideó
Kipróbáltuk az ADSL-es tévé szolgáltatásait.Rövidfilmünk az IPTV-ről

A beépített winchesternek köszönhetően a set-top-box nem csak egy passzív eszköz, a Pause gombot lenyomva bármikor megállítható az élő adás, a hardver ilyenkor rögzíti az elmulasztott perceket, így a tulajdonos semmiről nem marad le - sőt, akár még az így rögzített reklámokat is áttekerheti. Az, hogy hány percet tud rögzíteni az eszköz, az attól függ, hogy a merevlemezen épp mekkora szabad tárhely áll rendelkezésre.

A Microsoft honlapján lévő információk szerint egyébként standard minőségű, IP-alapú tévészolgáltatáshoz másfél-két megabit/s sávszélesség szükséges, a nagyfelbontású adások közvetítése azonban ennek sokszorosát,  7-9 megabit/s-ot is lefoglal.

Bár a gyakorlatban ugyan még nem tudtuk kipróbálni, de a fejlesztések között szerepel az is, hogy a set-top-boxon - az akár PC-vel nem rendelkező - ügyfelek is tudjanak e-mailezni, vagy olvashassák el - a szintén a világhálóról beszipkázott - friss híreket is, de a megoldás akár online zeneboltot is képes kiszolgálni.

Forrás: [origo]

Intelligens tévéműsor felvételi lehetőséggel

Full extrás tévéújság

Deluxe.hu
Útmutató a nagyfelbontású televíziózásról. A jövő technológiája: HDTV

A menü gombot lenyomva az ugyancsak online adatokból táplálkozó elektronikus tévéműsor (EPG) jelentkezik be. A műsorokra kattintva részletes információt lehet olvasni róluk, de néhány gombnyomással be is lehet állítani, hogy ezek közül melyeket rögzítse az eszköz. Sorozatok esetében jöhet jól, hogy ki lehet választani az ismétlődő felvétel opciót is, ekkor az a masina az adott időpontban minden héten felveszi a kívánt tévéműsort.

Azt azonban még ez a megoldás sem képes orvosolni, hogy a hazai csatornák szinte sosem az előzetesen meghirdetett időpontban, hanem jópár perces csúszással kezdik sugározni a filmeket, így könnyen megeshet, hogy pont egy alkotás vége lemarad a felvételről. Megkönnyíti viszont a használatot, hogy az elmentett videoállományba a set-top-box elmenti az adás címét, illetve rögzítésének időpontját is, így a tulajdonos mindig egyszerűen eligazodhat a háttértáron megbújó fájlok közt.

Deluxe.hu
Milyen televíziót válasszunk? LCD vagy DLP? Plazma?Kis útikalauz tévévásárlóknak

Bár a winchesterre rögzített tévéadásokat nem lehet külső eszközre átmásolni, a set-top-boxot USB-porttal is felszerelték, így külső merevlemezzel is lehet bővíteni a háttértár kapacitását, a kipróbált rendszer ugyanakkor nem teszi lehetővé például a DVD-re való archiválást.

Nem kell lemenni a kölcsönzőbe

A nap 24 órájában néhány gombnyomással elérhető az IPTV online videotékája, amelyet set-top-boxszal nagyon egyszerűen lehet használni. Az elérhető alkotások közti választást filmelőzetesek és leírások könnyítik, a kiválasztott alkotást a cég szervereiről közvetítik az ügyfél otthonába, a "kikölcsönzött" filmet fix díj ellenében 24 órán belül akárhányszor meg lehet tekinteni.

A rendszerbe emellett olyan gyerekzárat is beépítettek, melynek segítségével a szülők egy négyszámjegyű kóddal zárolhatják az összes 16 vagy 18 éven felülieknek besorolású műsort (a besorolást a rendszer a világhálós tévéműsorból olvassa ki), de akár a nem megfelelőnek ítélt csatornák teljes blokkolására is mód van.

Forrás: [origo]

Az IPTV tesztszobája

A csúcsminőség kulcsa az ADSL2

Bár a tesztüzemben megtekintett tévéadások minősége még nagyjából azonos volt a hagyományos analóg adásokéval, a szakemberek azt ígérik, a jelenleginél nagyobb sávszélességet biztosító ADSL2 technológia bevezetésével lehetséges lesz akár nagyfelbontású adások közvetítése is. Ezek igénybevételéhez persze az is szükséges, hogy legyen olyan csatorna, amelynek adását HDTV-ben sugározzák, a felhasználó pedig rendelkezzen egy ezt megjeleníteni képes eszközzel - melyek ugyancsak borsos árúak.

Hasonló a helyzet a hang terén is: a tévéműsor térhatású hangzásban való közvetítése nem igényel extrém nagy sávszélességet, a probléma inkább az, hogy a hazai adók zöme csupán sztereóban sugározza adását. A megfelelő rendelkezésre álló sávszélesség az IPTV szolgáltatás esetében nélkülözhetetlen: ha egy lakásban például két tévé található, annak sávszélesség-igénye is megduplázódik, de ettől függetlenül az adás kép- és hangminőségének, valamint az internetszolgáltatásnak is zökkenőmentesen kell működnie.