Tovább késhet az új Windows

2006.05.03. 11:40

További három hónappal eltolódhat a Windows Vista premierje - legalábbis a Gartner piackutató cég tanulmánya szerint. A társaság szakemberei ugyanis úgy vélik, a Microsoft új operációs rendszere túl komplex ahhoz, hogy a cég az év végéig elkészüljön vele.

A redmondi székhelyű szoftveróriás eredetileg azt ígérte, idén őszre elkészül az öt évvel ezelőtt megjelent Windows XP utódjával, s a karácsonyfa alá már Vistát futtató PC-k kerülhetnek. A Microsoft márciusban módosította ütemtervét: legutóbbi hivatalos bejelentése szerint januártól lehet megvenni majd az új generációs Windowst, a nagyvállalati ügyfelek azonban már hamarabb, novemberben megkaparinthatják a szoftvert.

Az amerikai Gartner kedden kiadott tanulmányában viszont azt állítja, mivel a Windows Vista egy rendkívül összetett operációs rendszer, így a fejlesztése nem fog lezárulni novemberig. A társaság prognózisai szerint az új Windows leghamarabb áprilisban vagy júniusban kerülhet piacra.  A termék megjelenésének további csúszását cáfolta a News.com-nak a Microsoft szóvivője, elmondása szerint a fejlesztés a módosított ütemtervnek megfelelően halad, így a novemberi és a januári határidőt tartani fogja a cég.

Érdemes tájékozódni vásárlás előtt

A nagyobb számítógépgyártók annak érdekében, hogy a karácsonyi vásárlási szezonban is megfelelő eladásokat érhessenek el, a Windows Vista futtatására alkalmas konfigurációkat már az új rendszer megjelenése előtt ellátják egy matricával, amely jelzi, a masina elboldogul majd az új Windowszal is.

Mivel a matrica azonban csak azt jelzi, hogy az adott számítógépen a Windows Vista elindul majd, arra azonban nem jelent garanciát, hogy extra funkcióit is használni engedi-e majd. Az új operációs rendszert ugyanis speciális, háromdimenziós grafikus felülettel is felvértezik, ez azonban csak újabb, nagy teljesítményű processzort, sok memóriát és izmos grafikus kártyát tartalmazó PC-ken lesz majd használható,

KAPCSOLÓDÓ CIKK