Biztonságosabb, de nehézkesebb lesz a Vista

2006.05.08. 11:07

A Windows Vista beépített funkciói feleslegessé tehetnek egy sor biztonsági szoftvert, de megnehezítik majd a rendszer használatát - állítja egy elemzőcég.

A jövő éve elején megjelenő Windows Vista operációs rendszer beépített biztonsági funkciói kiválthatják a jelenleg megszokott célszoftverek és tűzfalak használatát - állítja a Yankee Group a Cnet beszámolója szerint. Ez ugyan jó hír a felhasználóknak, de rossz a szoftvergyártóknak: jelenleg ugyanis egy 3,6 milliárd dolláros piac él a Windows biztonsági hiányosságaiból, amelynek lehet, hogy hamarosan leáldozik.

Ez a veszély az elemzők szerint nem fenyegeti a vírusirtó programok 2,6 milliárdos piacát, mivel ilyen alkalmazást nem integrálnak az új operációs rendszerbe. A Microsoft Windows Live OneCare szolgáltatása külön előfizetés után vehető majd igénybe az interneten keresztül, így ez nem túrja ki feltétlenül az antivírus-szoftvereket. A Yankee Group a beépített Defender kémprogram-elleni szoftverről és a Windows saját tűzfaláról úgy véli, az átlagos felhasználók igényeit minden bizonnyal kielégítik majd. A cég szerint csupán a nagyobb vállalkozásoknak lesz szükségük kiegészítő termékekre, elsősorban az adatvédelem terén.

Nem érdemes váltani?

A Windows Vista fejlesztői sok újításról lemondtak az operációs rendszer kialakítása során, egyedül a biztonsági megoldások maradtak benne hiánytalanul. A Yankee szerint mindez elég lesz ahhoz, hogy körülbelül 80 százalékkal csökkentse a Windows sebezhetőségét, ennek is lesz azonban hátulütője.

A szigorúbb beállítások, így például felhasználói fiókok feletti erőteljesebb ellenőrzés nehézkessé teszi majd az operációs rendszer használatát és frissítését. Az elemzőcég munkatársai úgy találták, hogy a kibővített beállítási és ellenőrzési funkciók miatt a felhasználónak is sokkal többet kell majd foglalkoznia azokkal, és azt javasolják, hogy aki meg szeretné ettől kímélni magát, az akár 2008-ig, az XP támogatásának lejártáig várjon a frissítéssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK