Gyorsabban indul a PC az új winchesterrel

2006.05.08. 11:05

A Samsung a Microsofttal közösen a jövő hónapban mutatja be hibrid merevlemezét. A speciális winchesterbe flashmemóriát is integráltak, melynek köszönhetően jóval gyorsabban képes indítani az operációs rendszert hagyományos társainál.

Az újfajta, HHD (hybrid hard drive, hibrid merevlemez) típusjelzésű winchester végletes, boltokba kerülő verzióját a Microsoft fejlesztői fórumán fogják bemutatni május végén. Az újfajta merevlemez legfontosabb jellemzője, hogy a hagyományos mágneses adattároló tálcák mellett flashmemóriát is tartalmaz.

A digitális fényképezőkben és mp3-lejátszókban is alkalmazott memóriatípus előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így a rendszer indításakor - a merevlemez hagyományos, mágneses komponensével ellentétben - nem kell például felpörgésére várakozni, így a flashmemórián tárolt adatokat sokkal gyorsabban hozzáférhetők.

Hasonló megoldást tavaly ősszel az Intel is bemutatott, a cég Robson nevű megoldása ugyancsak az operációs rendszer, és az alkalmazások gyorsabb indítását célozza. A Microsoft tájékoztatása szerint a HHD merevlemezeket a Windows jövő év elején megjelenő új változata, a Vista fogja támogatni, s laptopok esetében a rendszer arra is használni fogja, hogy takarékoskodjon az energiával. Az újfajta merevlemezek első példányai várhatóan az év végétől lesznek elérhetők, áruk egyelőre nem ismert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK