Szemügyre vettük a Microsoft készülő új irodai szoftvercsomagját, az Office 2007-et. A többek közt szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt tartalmazó alkalmazást alaposan áttervezték, és úgy tűnik, nem hiába: szebb és könnyebben kezelhető lesz elődeinél.

Hallani már hallottunk róla, hogy az új Office kezelőfelületét teljesen átalakította a Microsoft, de most először vehettük szemügyre közelebbről: a cég az egyik redmondi termékmenedzsere, Takesi Numoto tartott bemutatót Budapesten a szoftver újdonságairól. Még a bemutató előtt alkalmunk nyílt egy kicsit játszadozni az Office-szal az egyik kiállított számítógépen, és első pillantásra rá sem ismertünk.

Menü helyett fülek és szalag

Az alkalmazásból ugyanis eltűntek az eddig megszokott menük. A fájlműveleteket egy kerek Office-emblémás gomb segítségével érhetjük el, ami - mint valami jelvény - a bal felső sarokban díszeleg. Ezentúl a program ablakának felső szélén csak böngészőfülek, és alattuk kisebb tálcákra csoportosított ikonok találhatók a fejlesztők által szalagnak elnevezett területen. Ami meglepő, hogy a fülek sem a megszokott nevet viselik: Write (Írás), Layout (Elrendezés), Insert (Beillesztés) és hasonló nevek vannak rajtuk az eddigi File (Fájl), Edit (Szerkesztés), Tools (Eszközök) helyett. Innen, a felső peremről minden funkció azonnal elérhető, és nem kell hosszasan bóklásznunk utánuk a menükben. Az egyes fülek aszerint is váltakoznak, hogy melyik Office-alkalmazásban vagyunk éppen: az Excelben például Data (Adat), míg a PowerPointban Animation (Animáció) nevű szalagot találunk az ottani feladatoknak megfelelően.

A másik meglepő külsőség, hogy az Office felületének dizájnja is elüt mind az előző változatoktól, mind a Windows Vista fekete-átlátszó menüitől és ablakaitól. Mint azt a bemutatón megtudhattuk, a Microsoft ezzel is szeretné hangsúlyozni a termék önálló mivoltát. Alapbeállításban az Office ablakai halvány világoskék árnyalatokban pompáznak mind a mostani, mind a még fejlesztés alatt álló új Windowsban.

Nem kell bekattanni

Az eszközök elrendezését pedig úgy alakították ki, hogy a felhasználónak minél kevesebbet kelljen kattintgatnia - tudtuk meg Takesi Numotótól. Ehhez azt vették figyelembe, hogy az emberek hogyan használják az Office-t: az egér mozgását és a kattintásokat az interneten keresztül figyelték több ezer önkéntesen. Ennek alapján állították össze a szalagok kategóriáit: minden alkalmazásban az első fülön elérhető parancsokra irányul az egérkattintások 80-90 százaléka, a Wordben itt található például a betűtípus, a szövegbehúzás, a stílusok formázása. A szoftver ráadásul tanulja is a felhasználó szokásait, és a szalagra gyűjti az általa leggyakrabban használt elemeket.

Forrás: Microsoft
A szalag és a fülek a Word 2007-ben - minden szem előtt

Talán minden, kevésbé rutinos és magabiztos Office-felhasználónak ismerős lehet az a hosszan tartó próbálkozás-sorozat, amikor át akarja formázni a dokumentumot, de nem biztos benne, hogyan. Ez rendszerint úgy történik, hogy az ember kijelöli a kívánt részt, majd a lehetséges formázási opciók végigpróbálgatásával igyekszik előállítani a kívánt végeredményt, sűrűn nyomogatva a Visszavonás gombot. Az Office 2007-ben ennek is vége: a lehetséges formázási opciók miniatűr előképét nagy méretű legördülő ablakokban, úgynevezett galériákban lehet megtekinteni, és ezek fölött végighúzva az egeret, hatásuk a dokumentumban is megjelenik. Arra, amelyik tetszik, ezek után csak rá kell kattintani - így a szerkesztgetés szinte olyan, mintha csak játszadoznánk a szoftverrel.

Forrás: Microsoft
Galériában a formázási opciók

Az eddiginél jóval mutatósabb szövegek, prezentációk, brosúrák előállítását nagyban elősegíti, hogy az előre legyártott dokumentumsablonok és -elemek, valamint a vizuális effektusok szinte felkínálják magukat a szalagon. Mint láthattuk, egy semmitmondó kinézetű, egyszerű rácsos táblázattal ellátott szöveges dokumentumot például kevesebb, mint 10 kattintással lehet látványos, színes brosúrává alakítani. Bármilyen szövegelemet át lehet alakítani valamilyen látványosabb formába: például, mint azt Takeshi Numoto bemutatta, egy felsorolásból pár kattintással színes folyamatábrát lehet készíteni, amelynek elemei könnyedén szerkeszthetők.

Közelebb a segítség

Az új elrendezés tanulását segítik a kibővített eszköztippek. Az Office eddig is kiírta a gombok funkcióit, ha az egérpointer megállt fölöttük, a 2007-es változatban viszont az ekkor megjelenő szövegbuborék már részletes leírást is tartalmaz róluk. Innen pedig az F1 billentyű megnyomása után közvetlenül érhető el a funkció részletes súgója is. Sajnos elfelejtettünk rákérdezni a bemutatón, de a korábbi Office-súgókból ismert animált iratkapocsnak nyomát sem láttuk. Az egyes elemekhez tartozó szerkesztés opciók automatikusan megjelennek a szalag fejlécén, ha szükség van rájuk: ha például egy táblázatba kattintunk, akkor feltűnnek a táblázat formázási lehetőségei egy külön fülön. A dokumentum egy szakaszának kijelölése után az ahhoz tartozó formázási lehetőségek egy lebegő ablakban is előtűnnek, ha az egeret a kijelölt rész fölé visszük.