Negyven DVD anyaga egyetlen korongon

2006.05.18. 14:31

Alig hogy megjelentek az első Blu-ray lemezek, a TDK mérnökei máris tökéletesítették a technológiát, és 200 gigabájtnyi adatot zsúfoltak rá egyetlen korongra.

A TDK mérnökei eljátszadoztak egy kicsit a megjelenés előtt álló Blu-ray technológiával, és sikerült nagyot alkotniuk: létrehoztak egy olyan lemezt, amelyen 200 gigabájtnyi adat, vagyis 42 hagyományos, egyrétegű DVD tartalma fér el - adta hírül a Digital Lifestyle. A "rendes" Blu-ray lemezek ezzel szemben maximum 60 gigabájt tárolására képesek.

A rekordkapacitású lemezen a kék lézer hat rétegben tárolja az adatokat, és mindegyik réteg 33 gigabájtos - vagyis már önmagában is felér egy nagy felbontású DVD-vel (a Toshiba HD DVD-je például 30 gigás). A prototípus adattároló rétegének előállításához nagy hőmérsékletre (több mint 400 Celsius fokra) hevített bizmut-peroxidot használtak fel.

Az extra kapacitás mellett extra védelem is jár a lemezeknek: az adattároló anyagot egy 0,1 fedőréteg, és ezt egy különösen kemény, mindenféle kosztól és karcolástól védő külső takaró védi. A mivel a lemez még csak prototípus, az árát nem lehet tudni, de minden bizonnyal minden idők legdrágább DVD-jeként kerülhet majd a boltokba, ha eljut addig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK