Újabb fényképezőkkel gazdagodott a japán gyártó kínálata: mindkét új típus hat megapixeles érzékelőt, 2,5 collos kijelzőt, és 11 pontos autófókusz-rendszert kapott. Érdekesség, hogy a egyikbe képstabilizátort is szereltek.

A Pentax K100D és a Pentax K110D az első gépek a gyártó kínálatában, melyek szakítanak a megszokott *ist elnevezéssel. A kamerák külső- és belső kialakításukat tekintve teljesen megegyeznek, egyetlen eltérés köztük a K100D típusba épített Anti-Shake stabilizációs technológia. Az eljárás lényege, hogy az éles képek készítését nem az optika, hanem a CCD mozgatásával éri el: ennek az óriási előnye, hogy szinte az összes meglévő objektívvel működik. Mint ismeretes, a konkurencia általában az optikába építi a stabilizátort, így csupán a speciális, drága lencsék kiváltsága a remegés csökkentése. A mostani technológiához hasonló módszert a Konica Minolta már jó ideje alkalmazott a termékeiben, ám a közlemény szerint ez saját Pentax fejlesztés.

Forrás: [origo]

A két új modell tehát egyaránt hat megapixeles képérzékelővel, illetve 11 pontos autófókusz rendszerrel van ellátva. Fényképek komponálására a 210 ezer pixel felbontású, 2,5 coll átmérőjű LCD monitor használható. Tükörreflexes gépről lévén szó, szinte magától értetődő, hogy program, rekesz-, és időautomata módokon kívül manuális expozícióállításra is lehetőség van. A fénymérés történhet 16-szegmenses kiértékelő, középre súlyozott, vagy szpot módszerrel. Az elkészült képeket a kompakt gépeknél elterjedt SecureDigital, illetve MMC kártyákra lehet elmenteni, áramforrásként pedig négy darab ceruzaelem, vagy két darab CR-V3 típusú eszköz használható.

Forrás: [origo]

A Pentax K100D júliusban jelenik meg a tengerentúli boltok polcain, 700 dolláros, azaz 144 ezer forintos bruttó áron. Fontos kiemelni, hogy ezért az összegért a vázon kívül egy 18 - 55 mm átfogású objektívet is adnak. A K110D ugyanezzel a lencsével augusztustól lesz kapható 600 dollár, azaz 123 ezer forint körüli összegért.