Bárki kipróbálhatja az Office 2007-et

2006.05.24. 16:01

Megjelentek a Microsoft készülő irodai szoftverének és operációs rendszereinek teszváltozatai: az Office bétáját bárki letöltheti, a Windows Vistát és a Longhorn Servert pedig egyelőre csak a cég partnerei vehetik kezükbe.

A Microsoft a Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) tegnapi nyitónapján jelentette meg a XP utódja, a Windows Vista, ennek szerverváltozata, a Longhorn Server és az alaposan átalakított irodai szoftvercsomag, az Office 2007 második béta változatát. Ezek a verziók már mindent tartalmaznak, amit a szoftverek kereskedelmi változatai tudni fognak, a fejlesztők már csak működésüket tökéletesítik.

Az Office 2007 tesztváltozata bárki számára szabadon elérhető: a szoftver tesztváltozatát (az eredeti, angol nyelvű változatot), amelyet már mi is szemügyre vettünk, le lehet tölteni vagy meg lehet rendelni a termék weboldalán. Az irodai programcsomag az oldalon feltüntetett információk szerint a jelenleg átlagosnak számító PC-ken kipróbálható: Windows XP SP2 vagy Server 2003, fél gigahertzes processzor és 256 megabájt memória kell a kipróbálásához, a winchesteren pedig 2 gigabájt szabad helyet igényel. A Vistát és szerverváltozatát, a Longhornt egyelőre csak a Microsoft előfizetéses partnerei - elsősorban IT-szakemberek és fejlesztők - kapták meg, de a Consumer Preview Program keretében hamarosan - pár héten belül - ezekhez is bárki hozzáférhet.

A Microsoft történetében első ízben fordult elő, hogy mindhárom fő termékének tesztváltozata egyszerre jelent meg a fejlesztések egybeesése miatt. Bill Gates szerint a béták megjelenése "jelentős mérföldkő" a redmondi szoftvercég számára. A Microsoft-vezér a WinHEC színpadán ünnepélyes keretek között adta át a tesztverziók bekeretezett példányait az egyik legnagyobb céges partnerük, a Chevron olajtársaság képviselőjének.

Csak a béta jött időben

A mostani béták ugyan a Microsoft korábbi ígéretének megfelelően időben jelentek meg, de a Windows Vista fejlesztése rengeteget késett. Az új operációs rendszer öt éve készül, és a - remélhetőleg - utolsó halasztást idén jelentette be a Microsoft, amikor kiderült, hogy mégsem karácsonykor, hanem csak jövő év elején jelenik meg a Vista. Az operációs rendszerrel együtt a hozzá szinte kötelező kiegészítőként társuló Office megjelentetését is áttolták a jövő évre. Az elemzők azonban koránt sem veszik biztosra, hogy az új Windows jövőre időben megjelenik, amiben a Symantec által a Microsoft ellen indított per is közrejátszhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK