Hétfőn kerül megrendezésre az első magyarországi konferencia, a Web 2.0 Symposium, amelyen az "új világhálóról", vagyis a Web 2.0-ról lesz szó.

A Web 2.0 Symposium témáját a világháló fejlődését napjainkban legerőteljesebben meghatározó trendek alkotják - legalábbis azok, amelyek a magyar interneten is érzékelhetők. Röviden összefoglalva a rendezvényen az iWiWről, a blogokról, a Crative Commonsról és a Wikipédiáról lesz szó.

Mi az a web 2.0?

Sokak számára minden bizonnyal a web 2.0 kifejezés is magyarázatot igényel. Egy korábbi cikkünkben már kísérletet tettünk rá, hogy bemutassuk, mit is ért az internetes szakma ez alatt, de ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, azt mondhatjuk: a web 2.0 egy sor újszerű koncepció, technológiai újítás és a mindezekre épülő fejlődési irány összefoglaló neve.

A "webkettes" alkalmazások jellemzője, hogy a passzív befogadást igénylő "hagyományos" weboldalak helyett interaktívan használható eszközöket ad a felhasználók kezébe, amelyek segítségével kapcsolatba léphetnek egymással, és maguk hozhatnak létre online tartalmakat.

A magyar webkettő

A legnépszerűbb ilyen szolgáltatás hazánkban az iWiW közösségi portál, ezért erről, és a többi ehhez hasonló szociális hálós portálról (például a világszerte legnépszerűbb MySpace.com, vagy hazai követője, a MyVIP) is szó lesz a rendezvényen. A web 2.0 megkerülhetetlen elemét képezik a blogok (internetes naplók), amelyek divatos publikációs eszközzé váltak az interneten: a Symposiumon a politikai blogokról - például Gyurcsány Ferenc blogjáról -, a blogok és a sajtó viszonyáról, valamint a webnaplókban rejlő üzleti lehetőségekről lesz szó.

A konferencia foglalkozik majd a tavaly óta Magyarországon is elérhető Creative Commons (CC) szerzői jogvédelmi formával. A CC révén a szerzők úgy adhatják tovább műveiket az interneten, hogy megengedik azok szabad másolását, vagy akár felhasználását. A Symposiumon terítékre kerül a rohamos ütemben növekvő, amatőrök által írt online enciklopédia, a Wikipédia is.

A Web 2.0 Symposium május 29-én hétfőn kerül megrendezésre a Magyar Telekom székházban (Budapest, Krisztina körút 55.) A konferenciára a rendezvény honlapján lehet regisztrálni.