Tuningolt Explorer kerül az új Windowsba

2006.05.29. 15:35

Bár a Microsoft böngészőjének 7-es verziója Windows XP-re is elérhető lesz, az operációs rendszer utódjába, a Vistába egy Internet Explorer 7+ névre keresztelt verzió kerül, igaz, ez csupán néhány extra funkcióval lesz okosabb hagyományos társánál.

A kétféle verzió megjelenéséről az új Internet Explorert fejlesztő csapat internetes naplóján számoltak be. A blogon olvasható információk szerint bár az IE7 Windows XP-s verziója azonos programkódon alapul majd a vistással, ám néhány funkció hiányozni fog belőle: ezeket ugyanis csak az új Windows esetében lehet megvalósítani.

Ezek közé tartozik például az ún. védett módban való futtatás: ezt használva a böngésző - a Vistán - egy virtuális burokban fut, így nem okozhatnak problémát a rendszernek a weboldalakról feltelepülő kártékony programok. Emellett az új Windowst használók számára egy továbbfejlesztett szülői felügyelet funkció is rendelkezésre áll majd, ezzel a szülők be tudják állítani, csemetéjük mely oldalakat kereshet, vagy nem kereshet fel a PC-ről (ezt a jelenlegi verzióban csak különböző segédprogramokkal lehet megoldani). A 7+-os verzió emellett fejlettebb hálózati diagnosztikai lehetőségeket tartalmaz majd.

Forrás: [origo]

Már tesztelhető az új Explorer

A blogon olvasható információk szerint a Vistán, illetve XP-n futó verziókat eltérő verzióként érzékelik majd a weboldalak is - bár ez a felhasználók számára nem bír nagy jelentőséggel. Az Internet Explorer 7-es verziójának fejlesztése jelenleg is folyik, bár a redmondi szoftvercég április végén már kiadott a böngészőből egy olyan tesztverziót, amely már minden olyan funkciót tartalmaz, amely a végleges termékbe is belekerül majd. Az IE7 tesztváltozatát csak eredeti Windows XP operációs rendszerre lehet telepíteni, amennyiben az tartalmazza a Service Pack 2 javítócsomagot is.

Forrás: [origo]

A böngésző kezelőfelületét jelentősen átdolgozták, így a program már tartalmazza az alternatív böngészőkből megismert lapos böngészést is. Ez egy rendkívül hasznos szolgáltatás, amely megkönnyíti a böngészést: segítségével ugyanis elég egyetlen Internet Explorert megnyitni, ebben akár több honlapot is meg lehet nyitni, melyek közül persze egyszerre csak egy látható, az oldalak közt a menüsor alatt elhelyezkedő füleken keresztül lehet váltogatni. A browser 7-es verziója RSS-hírcsoportokat is képes kezelni, s egy gombnyomással elő lehet hívni a megnyitott oldalak kicsi, előnézeti képét is benne. Az IE7 végleges verziójának pontos dátumát a Microsoft még nem tűzte ki, de a cég azt ígéri, a program még az idén letölthető lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK