Zavar az új Windows osztályzatai körül

2006.05.30. 17:46

A hardvergyártók panaszai nyomán a Microsoft átdolgozza készülő operációs rendszerének azon funkcióját, amely a PC teljesítményét osztályozza, mivel az félrevezető eredményeket mutathat a felhasználónak.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Microsoft a Windows Vistába egy olyan minősítőrendszert épít be, amelyosztályozza a felhasználó számítógépét az alapján, hogy az mennyire felel meg az új Windows rendszerkövetelményeinek.  A Windows Performance Rating nevű szoftver által adott osztályzat alapján könnyebben tájékozódhatnak majd PC-jük teljesítményéről, s végezhetik el az esetleges bővítéseket.

Emellett az értékelőrendszer a szoftvergyártók dolgát is megkönnyítené, segítségével ugyanis a bonyolult konfiguráció-leírások helyett ugyanis egyetlen számmal feltüntethetik majd alkalmazásaik rendszerigényét.

Úgy tűnik azonban, a Microsoft átdolgozza a PC-k teljesítményét osztályzó megoldást, miután a hardvergyártók részéről heves kritika érte a Vista tesztverzióiban is megtalálható programot, mivel az az általa kiosztott "osztályzat" félrevezető lehet a felhasználók számára.

Nem váltak be az osztályzatok

 A Windows Performace Rating 1-től 5-ös skálán értékeli a számítógép egyes komponenseit, például a processzort, a memóriát, a merevlemezt és a grafikus kártyát. Mivel a végleges pontszámnak mindig a leggyengébb hardver számít, előfordulhat, hogy egy egyébként 5-ösre értékelt, gyors processzorral, de gyenge, integrált videokártyával szerelt konfiguráció csupán 1-es minősítést kap a Vistától. Ráadásul az AMD processzorgyártó azt is problémásnak tartja, hogy a Microsoft saját teljesítménymérő alkalmazása nem iparági szabványokon alapul, ígya cég által gyártott lapkák például gyengén szerepelnek rajta.

A vállalat szóvivője a teljesítményméréssel kapcsolatos probléma kapcsán elmondta, számos hardvergyártó jelezte a cégnek, hogy az osztályzatos teljesítménymérés nem a legmegfelelőbb, így egy egyértelműbb módszert fognak kidolgozni - számolt be a News.com.

Forrás: Microsoft
Így osztályoz a Vista

A szoftveróriás egyébként nemrég publikálta a Windows Vista gépigényét: a cég információi szerint a rendszer alapfunkcióinak használatához egy legalább fél gigabájt memóriávam 800 megahertzes processzorral szerelt PC-re van szükség, amelyet a Windows DirectX 9 nevű szoftverkörnyezetét támogató videokártyával szereltek fel. A Vista full extrás funkciói - így például a látványos, Aero nevű grafikus felület - használatához 1 gigahertzes processzor, 1 gigabájt memória, s egy legalább 128 megabájt saját memóriával szerelt, nagyobb teljesítményű grafikus kártya szükséges.

Matricák és logók

Az új Windows megjelenése előtt új PC-t vásárlók tájékoztatása érdekében különböző matricák is jelzik majd, hogy az adott konfiguráció elboldogul-e a Vistával. A Vista Capable, (azaz Vista-képes) jelölés azt jelenti, az adott masinán elindul a Windows Vista alapverziója, míg a Premium Ready (Prémium-kész) felirat olyan konfigurációkra kerülhet fel, amelyeken az új operációs rendszer minden funkciója - így az új grafikus felület is - használható.

A Vistára váltani kívánó PC-használók dolgát a szoftveróriás egy speciális segédprogrammal, az Upgrade Advisorral kívánja segíteni. Az ingyenes alkalmazás megvizsgálja a meglévő gép paramétereit, s kilistázza azokat a funkciókat, amelyet az adott gépen az új Windows nyújtani képes

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK