Tévézni is lehet majd az új wifivel

2006.05.31. 16:10

Az újfajta vezeték nélküli hálózati technológia nagyobb sebességet és biztosabb működést kínál majd a jelenlegi wifinél, így akár IPTV-szolgáltatásokat is használni lehet vele.

A wifi-lapkákat gyártó Airgo Networks a héten jelentette be, hogy több gyártó is alkalmazni fogja a cég vezeték nélküli megoldását IPTV-adások vételéhez szükséges vevőegységekben. A vállalat wifi-lapkái támogatják azt a hálózati technológiát, amely többek közt a következő generációs wifi-szabvány, a 802.11n alapjait is képezi majd.

Az Airgo közlése szerint az előbb említett megoldás továbbfejlesztésével jelentősen megnövelték a wifi-jelek megbízhatóságát, a vezeték nélküli adatátvitel sebességét pedig sokszorosára tudták növelni. A társaság közlése szerint a feltuningolt wifi 240 megabit/s-os sebességre képes, amely egyszerre akár három nagy felbontásban sugárzott digitális tévéadás továbbítására alkalmas.

Ennek köszönhetően az új wifi-megoldást akár az internethálózaton érkező digitális tévéadás (IPTV) jeleinek továbbítására is használni lehet. Bár napjainkban az IPTV egyre több országban érhető el, a lakáson belül általában hálózati kábellel kötik össze az internetkapcsolatot a tévéhez csatlakozó set-top-box egységgel, amely az IP-hálózaton érkező adások vételéhez szükséges.

Szakértők szerint a jelenleg elterjedt vezeték nélküli megoldások nem elég megbízhatók, különösen akkor, ha a lakásban egyszerre több tévéhez kell eljuttatni az  IPTV adását. Az új wifi-technológia használatával azonban jelentősen leegyszerűsödhet az IPTV telepítése a lakásokban, a vezeték nélküli kapcsolat ugyanis felválthatja a szobákon át tekergőző kábelrengeteget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK