Megjelent az első olyan konstrukció az internetpiacon, melyben vezetékestelefon-előfizetés nélkül lehet ADSL-t használni. Ezt a GTS-Datanet kínálja előfizetőinek - egyelőre csak Budapest néhány részén, de jövőre már vidéken is lesz telefonmentes DSL.

Régi panasza az ADSL-előfizetők egy részének, hogy sosem használja vezetékes telefonját, ám az ADSL miatt kénytelen fizetni a három-négyezer forintos alapdíjat. A GTS-Datanet 2006 második felétől olyan konstrukciót kínál majd, melynek keretében elhagyható lesz a vezetékes telefon előfizetése. Technológiai okokból magára a telefonvonalra továbbra is szükség lesz, de ha az ügyfél nem kívánja használni, már a készüléket is kidobhatja.

Nem lesz drágább az ADSL sem

A Datanet igérete szerint az így igyénybe vett ADSL-csomagok nem lesznek drágábbak, mint a megszokott listaáras hozzáférések, akinek pedig mégis szüksége van a vezetékes telefonra, havidíj nélkül, csak a hívások után fizetve is használhatja azt.

A konstrukciót úgy lehetett kialakítani, hogy a telefonvonalat a korábbi szolgáltató (leggyakrabban a T-Com) átadja a Datanetnek. Ezt hurokbérlésnek hívják - az új telefontársaság gyakorlatilag bérli a telefonközpont és az előfizetői hurok közti szakaszt. Ennek ára - amit a Datanet fizet majd a korábbi telefontársaságnak - év végére havi kétezer forintra csökken majd, s a bérlés fejében valamennyi szolgáltatást, amely azon a telefonvonalon történik, a Datanet nyújt majd.

A szolgáltató közlése szerint nyártól Budapesten a Belváros, Városmajor, Krisztina és Lágymányos központok területén élők térhetnek át az új konstrukciójú ADSL-re, év végéig pedig a város területének 80 százalékát fedik majd le. A fővárosi terjeszkedéssel kapcsolatos beruházás teljes költsége 1,1 milliárd forint lesz, a 2007 végére tervezett, 40 vidéki várost lefedő további beruházások pedig ennél nagyságrendekkel nagyobb összeget emésztenek fel.