Európai nyomásra csökkenti roaming-díjait a Pannon

2006.06.02. 10:34

Önszabályozó együttműködésre hivatkozva jelentette be a Pannon, hogy csökkenti nemzetközi barangoló-tarifáit. A csökkentés határidejéül 2007 novemberét jelölték meg.

A Pannon - és a céget tulajdonló Telenor-csoport többi tagja, így a norvég és a svéd Telenor, a dán Sonofon, valamint a majáj, bangladesi, ukrán és montenegrói mobilszolgáltatók - egyaránt ötven százalékkal mérséklik roaming tarifáikat. A Pannon volt ugyan az utolsó a hazai szolgáltatók közül, amelyik önkéntes korlátozásáról számol be, azonban az első, amelyik a hazai előfizetőkre vonatkozóan is mérsékli díjait.

Korábban a brit T-Mobile és a Vodafone is bejelentette, hogy megvizsgálják mérsékelhetők-e a külföldi telefonhasználati költségek, ugyanakkor hazai leányvállalataik hallgattak arról, hogy Magyrországon érvényesülne-e a külföldön bevállalt díjmérséklés.

Az önszmérséklet gyakorlása egyértelműen nem a telefontársaságok saját elhatározást tükrözi, hanem azt, hogy az Európai Unió márciusban jelentette be azt a tervezetét, amely szabályozási módszerekkel venné rá a telefontársaságokat a vastagon nyereséges roamingszolgáltatások díjainak visszafogására. Az uniós klauzula - melyet az Európa Parlamentnek és a tagállamoknak egyaránt el kell fogadniuk - szintén 2007-ben lépne életbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK