Kimerészkedtek a filmesek az internetre

2006.06.02. 14:47

Cannesben aláírták az Európai Film Online Chartát - az aláírók célja az európai filmek online népszerűsítése, felhasználó-barát online szolgáltatások kialakítása, a szerzői joggal védett alkotások megfelelő védelme, továbbá a kalózkodás csökkentése a filmek legális internetes terjesztésével.

A Cannes-ban aláírt charta jelentős részben a filmgyártók, forgalmazók jogait védő passzusokat tartalmaz - épp a számukra oly hírhedt internetes közeggel szembeni bizalmatlanságot elűzendő. Másrészt jelzés az Európai Unió felé, hogy a olyan ösztönzőprogramokra van szükség, melyek az online terjesztés és a többnyelvű verziók elkészítésének költségeit mérséklik (ilyenek például a Media 2007 és az eContent programok is).

Vannak azonban a felhasználók szemszögéből is érdekes passzusok a megállapodásban. Legfőképpen maga a felismerés, hogy az online tartalmak terjesztésére igenis van igénye a közönségnek. Továbbá, hogy a fájlcserélő rendszerekben - most először - lát lehetőséget a filmes szakma a jogvédett tartalmak terjesztésében is. Szintén érdekes lehet annak deklarálása, hoyg a jogvédett tartalmak terjesztésében a nyílt szabványokat és a többféle platformon való megtekinthetőséget preferálja.

Az Európai Film Online Charta aláírói közt olyan nagyágyúk is találhatók, mint a Time Warner, az EMI, a Gaumont vagy a Vivendi. Bár a charta az elvi kereteket teremti meg, az aláírásról szóló közlemény nem jelzi, hogy pontosan mikor találkozhatunk először a kiadók jogvédett műveivel az interneten.

KAPCSOLÓDÓ CIKK