Összegyűjtöttük a Szoftverbázisról a legjobb olyan képernyővédőket, amelyekben vízalatti élőlények virtuális másaiban gyönyörködhetünk.

Bár rovatunk szerzőink nem éppen a képernyőkímélő programok megszállottjai, kevés hasznát látjuk ugyanis ezeknek a programoknak: ha nem ülünk a PC előtt, úgysem látjuk őket, amikor pedig a monitor előtt gubbasztunk, kikapcsolnak. Ezúttal mégis kivételt teszünk, mivel saját díszhalaink nincsenek, a Windowsra telepíthető virtuális akváriumokkal próbáltuk meg pótolni a Szoftverbázisról elérhető programokkal ebbéli hiányunkat - egy 19 collos monitort használva nem is egészen sikertelenül.

Sajnos a minőségi képernyővédők teljes verziói kivétel nélkül fizetősek, szerencsére azért akad közöttük egészen jól használható ingyenes próbaverzió is, így ezekért a kevéssé fontos programokért sem szükséges 20-30 dollárnyi pénzt kiadni.

Sim Aquarium 2 Free Tank

Forrás: [origo]

A Sim Aquarium 2 nevű képernyővédő az egyik legrealisztikusabb akváriumot tárja a felhasználó elé, meglehetősen szép fény- és hangeffektek kíséretében. Sajnos az ingyenesen letölthető verzióban csak egyetlen - elég sivár - akváriumot lehet kiválasztani, a teljes változatban ehhez képest több halfajta, illetve egy sor különböző vízinövény is megcsodálható akár 1680x1050 pixeles felbontásban is (bár futtatásával inkább csak erősebb PC-n érdemes megpróbálkozni).

A képernyőkímélők konfigurálását a Windows képernyőbeállításai közt végezhetjük el a Képernyőkímélő fülre kattintva, itt lehet például a bugyborékolást is kikapcsolni. Próbáink során a Sim Aquarium 2 valamiért sosem volt hajlandó szélesvásznú módban elindulni, ennek ellenére nekünk ez a program tetszett a legjobban.

FreshWater Tank 3D Screensaver

Forrás: [origo]

Ez a képernyővédő előző társánál jóval élettel telibb akváriumot tár a felhasználó elé, bár a digitális fényképekből átvett növényei elég bénán festenek: a víz áramlása ellenére leveleik sziklaszilárdan állnak helyükön. A halak a FresgWater Tankban is háromdimenziósak, de ezt a szoftvert nagyfelbontásban csak erősebb grafikus kártyával szerelt számítógépen érdemes kipróbálni, ráadásul elég gyakran megjeleníti teljes verziójának reklámját, ami azért rontja az összképet.

Forrás: [origo]

3D Fish School
Bár a szoftver ingyenes változata szintén lebutított verzió a teljeshez képest, konfigurációs menüjében egy sor paramétert be lehet állítani. Többek közt megadható, hogy tengeri, vagy édesvízi környezetet jelenítsen meg, kiválaszhatók a halfajták, ezen kívül pedig még a pontos időt is mutatni tudja a jobb alsó sarokban.

Forrás: [origo]

Aquarium 3D
Ebben az akváriumban aztán végképp minden virtuális: a halak mellett még a növények is poligonokból épülnek fel. Bár a teljesen háromdimenziós megoldásnak köszönhetően a számgombokkal kameranézetek közül is lehet válogatni, az összhatás mégsem a legjobb: véleményünk szerint csak a legelvetemültebb FPS-rajongók hajlandóak szabadidejükben kockaszerű vektorhalakat nézegetni, mások számára ez túl műanyag.

Forrás: [origo]

Comic Aquarium 3D
Ez a képernyőkímélő az előző program ikertestvére, grafikája teljesen azonos azzal, csupán annyi a különbség, hogy itt a figurák rajzfilmszerűek: a mosolygós halak és tengeri csillagok nagy szemmel pislognak a felhasználóra, s még az akváriumot díszítő műanyag búvár is produkálja magát.

 

Forrás: [origo]

Eva Fishtank
Nos, ez már nem komoly: az Eva Fishtank vicces kinézetű rajzolt halakat helyez el a Windows asztal előtt, melyek a képernyővédő aktiváláskor jelennek meg a megnyitott szoftverek ablakai mellett. Bár az ötlet jó lenne, a megvalósítás nem az igazi, szegény halak még egy gyors gépen is körülbelül úgy mozognak, mintha épp most kaptak volna epilepsziás rohamot.