Bárki kipróbálhatja az új Windowst

2006.06.08. 11:09

A Microsoft a nagyközönség számára is elérhetővé tette a Windows Vista tesztváltozatát, amelyhez eddig csak a fejlesztők és hivatalos tesztelők szűkebb köre juthatott hozzá.

A jövő év elején megjelenő Windows Vista Ultimate, vagyis az otthoni és a vállalati verziók összes elemét tartalmazó Beta 2 változatát a Microsoft amerikai weboldaláról lehet letölteni, vagy DVD-n megrendelni. A szoftver időközi tesztváltozatait és a most közreadott második előzetes verziót pár hete már kipróbálhatták a Microsoft regisztrált tesztelő partnerei (az MSDN és TechNet program előfizetői), a széles közönségnek szánt Cutomer Preview Program (CPP) azonban csak most indult el.

Egy évig lehet próbálgatni

A Windows Vista kipróbálásához az e-mail cím és néhány személyes adat megadásával kell regisztrálni kell a CPP weboldalán. A szoftver használatához szükséges kulcsot és a letölthető lemezképre mutató linket ez után levélben küldi vissza webszájt, a letöltéssel azonban cikkünk írásának idején még hiába próbálkozunk, annyira le volt terhelve az oldal.

A Beta 2 32 bites változatának telepítője 3,5, a 64 bites változaté 4,4 gigabájt méretű: a lemezképeket DVD-re írva lehet telepíteni a szoftvert, amihez körülbelül 40 gigabájt szabad hely kell a winchesteren. A Vista tesztváltozata csak angol, német és japán nyelvű változatban érhető el, és csak egy évig, pontosan 2007. június 1.-ig használható.

A Vista futtatásához a Microsoft által közzétett specifikációk szerint egy 800 megahertzes órajelű számítógép is elég fél gigabájt memóriával és DirectX 9 kompatibilis memóriával (az előzetes tesztek alapján viszont RAM-ból célszerű minél többet adni a rendszernek). A Vista látványos Aero felületének használatához már erősebb gép kell: a cég szerint legalább 1 gigahertzes processzor, 1 gigabájt memória, és olyan, legalább 64 megabájt memóriával ellátott videokártya kell hozzá, amely támogatja a Pixel Shader 2.0 funkciót.

Csak rutinosaknak ajánlott

A Microsoft is felhívja rá a figyelmet, hogy a Beta 2 változatot csak tesztelés és kipróbálás céljára adták közre azért, hogy akár több millió felhasználótól gyűjtsenek visszajelzéseket a szoftverről. Az új Windows jelenlegi állapotában éppen ezért nem alkalmas munkára vagy "éles" feladatok ellátására, és ezt senkinek nem javasolják. A Vista telepítéséhez és kipróbálásához pedig nem árt némi rutin a Windows telepítése és kezelése terén, és nem is biztos, hogy a mostani változat minden hardvert és kiegészítőt kezel, ami elsősorban a laptop-tulajdonosoknak okozhat gondot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK