Az internetpiacon az infrastruktúrák között zajló verseny a jövőben azért szűnik meg, mert egy egységes hálózat biztosít majd műszaki hátteret a világhálóhoz - mondta Hidasi István, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának tagja a 7. Internethajón tartott előadásában csütörtökön, Budapesten.

Ismertetése szerint ma az internetfelhasználók megszerzéséért három infrastruktúra versenyez: a távbeszélő-, a kábel televíziós- és a mobilhálózat. A szakértő kifejtette, hogy a rendszerek szolgáltatási portfoliója folyamatosan változik. A távbeszélő hálózat eleinte csupán hangtovábbításra alkalmas rendszere ma már televíziózást is lehetővé tesz az internetezésen kívül, a kábeltévés infrastruktúra pedig éppen fordítva már hang továbbításra is szolgál.

Lemaradásban a mobil

A mobilhálózat esetében egyelőre még nem lehet tudni, hogy az újabb és újabb szolgáltatásokat képes lesz-e a másik két infrastruktúrán kínált színvonalon követni - jelezte Hidasi István. Hozzátette: a folyamatosan bővülő harmadik generációs mobilhálózat teljesítményétől, illetve az azon megjeleníthető új alkalmazások sikerétől függ az, hogy a mobilrendszerek talpon maradnak-e a fogyasztókért folyó küzdelemben. A szakember megjegyezte, hogy a kiskereskedelmi tapasztalatok szerint a fogyasztók akkor hajlandóak infrastruktúrát váltani, ha a konkurencia legalább 20 százalékban alacsonyabb árat kínál számukra.

Hidasi István szerint a jövőt vetíti elő az Angliában kiépülő, úgynevezett új generációs hálózat, amely mindhárom hálózati forma rendszerelemeit egységesíti. A British Telecom (BT) által 10 milliárd fontos beruházással, 2009-re kiteljesedő új infrastruktúra lehetővé teszi azt, hogy a szolgáltató az otthon tartózkodó előfizetőnek vezetékes, az úton levőknek pedig mobilhálózaton szolgáltat hangot, adatot, tartalmat eszközre.

Összemosódik a vezetékes és a mobil

Ez a hálózat nem elsősorban kapcsolóközponton keresztüli adatátvitellel, hanem lényegében a fogyasztók saját számítógépeit is használva, IP-alapon működik - magyarázta az NHH tanácsának tagja. Hidasi István nem tudta megjósolni, hogy ez a rendszer mikor jelenik meg Magyarországon, de már látni vél erre előkészítési lépéseket. Ezek között említette a piacon a Deutsche Telekom (DT)cégeinek összevonásával létrejövő T-csoportot és az IP-televíziózás elindítását, ami mind a szolgáltatások és az infrastruktúrák egységesülése, konvergenciájának irányába hat.

Az infokommunikációs piacon egyedül eléggé tőkeerős Magyar Telekomtól, illetve az azt tulajdonló DT-től függ elsősorban, hogy mikor épít ki új generációs hálózatot az országban - vélekedett a szakértő. Szerinte a társaság megvárja a BT angliai tapasztalatait, és azt követően dönt az egyébként 3-4 év alatt kialakítható hálózat bevezetéséről.

(Az [origo]-t kiadó T-Online Magyarország a Magyar Telekom-csoport tagja.)