A népszerű zenelejátszót éhbérért robotoló, túlzsúfolt tömegszállásokon élő munkásnők gyártják Kínában egy brit lap szerint. Az Apple vizsgálódik, és a botrányos cikk ellenére a helyzet valószínűleg nem egyedi.

Az iPod zenelejátszót főleg nők készítik, akik alig 50 dollárt, vagyis tízezer forintot keresnek havonta - számolt be róla a brit Mail on Sunday riportja, a Macworld szerint. A lap "iPod City" néven emlegeti az Apple tajvani partnere, a Foxconn által üzemeltetett kínai gyárat, amely 200 ezer embert foglalkoztat.

Mint a seregben

Az iPod nanók Longhua városában készülnek, egy ötemeletes gyárépületben, amelyet rendőrök őriznek. A munkások nem ritkán napi 15 órát robotolnak, és teljesen kiszolgáltatottak alkalmazóiknak: a vezetőség szabja meg, mennyit túlóráznak. Az egyik munkásnő elmondása szerint az üzemben dolgozni olyan, mintha a hadseregben lennének: aki elmozdul a helyéről, annak büntetésből órákon át kell mozdulatlanul állnia. A cég munkásszállóján 100 ágyas hálótermekben zsúfolják össze az embereket.

Egy másik, Sanghaj melletti gyárban készülnek a miniatűr iPod shuffle-ok. Itt a munkások több pénzt kapnak, ám ennek felét el is viszi a gyár által biztosított szállás és étkezés költsége. A riport szerint a gyártó azért alkalmaz főleg nőket, mert azok "becsületesebbek" a férfi munkásoknál.

Az Apple is vizsgálódik

Az iPod-gyárakról szóló riport ugyan nagy felháborodást keltett az olvasók körében, lévén a világ egyik legnépszerűbb szórakoztató elektronikai termékéről és egy sokak által rajongott cégről van szó, de a helyzet valószínűleg nem egyedi. Az elemzők szerint egy alaposabb riport valószínűleg hasonló állapotokat tárna fel a legtöbb ázsiai elektronikai üzemben, mivel ez az ára az alacsony gyártási költségeknek, amiért a cégek oda települnek.

Az Apple közleményben reagált a Daily Mail beszámolójára, amelyben azt ígéri, vizsgálatot indít a munkásokkal való bánásmód és a munkakörülmények ügyében. A válasz értelmében, a cég nem fogja eltűrni, hogy a Foxconn megszegje az Apple-beszállítók interneten is megtekinthető etikai kódexében lefektetett passzusokat.