Megjelent az ingyenes Opera böngésző legújabb, 9-es verziójának végleges változata, amely többek közt BitTorrent-letöltéssel, ingyenesen letölthető szerkentyűkkel, valamint a Firefoxhoz hasonló kezeléssel kívánja meghódítani a felhasználókat.

Megjelent az ingyenes Opera böngésző legújabb változata. A magyarul is "beszélő" szoftver olyan újdonságokat tartalmaz, mint a fájlcserélőként ismert BitTorrent kliens, azaz a netezők a böngészővel minden segédprogram vagy extra beállítás nélkül tudnak letölteni olyan fájlokat, amelyekhez egyébként csak a speciális letöltési technológiával lehetne hozzáférni.

Ugyancsak a 9-es verzió újdonsága még a widgetnek (a magyar verzióban webeszköznek) nevezett kis kiegészítőknek a megjelenése: ezek a szerkentyűk olyan kis programok, amiket külsős fejlesztők vagy akár hozzáértő felhasználók is készíthetnek a böngészőhöz (s nagyban hasonlítanak az Apple operációs rendszerének Dashboard nevű funkciójához). Az ingyen letölthető programok közt az időjárás-jelentéstől kezdve a Tetris játékon át a valutaátszámítóig egy sor szerkentyűt lehet találni. Ami eléggé zavaró: ezek mindegyike különálló programként jelenik meg a Tálcán, így négy-öt widgetet megnyitva összesen hat Opera-ikon foglalja a helyet a képernyő alján. Az Opera widgets-oldalán egyébként kategóriákra bontva kínálják letöltésre az okosságokat, melyek választéka vélhetően bővülni fog.

Forrás: [origo]

Szintén újdonság, hogy az új Operában megváltoztatták a leggyakrabban használt billentyűkombinációkat: a 9-es verzióban a Firefoxhoz hasonlóan a Ctrl+T-vel lehet új böngészőlapot, Ctrl+N-nel pedig új ablakot nyitni, így a mozillás netezők számára sem lesz kényelmetlen az Opera kezelése. Új kényelmi szolgáltatás, hogy a böngészőlapokon megnyitott webhelyek betekintő ablakait is egyszerűen meg lehet nézni: csupán a fül fölé kell mozgatni az egérkurzort. 

Továbbfejlesztették az Opera 9-ben a biztonsági funkciókat: az F12 billentyűt lenyomva bármikor könnyen megváltoztathatók ennek beállításai, például a JavaScript-funkció vagy a sütik engedélyezése/tiltása. Hasznos szolgáltatás az Oldal beállításainak szerkesztése, ezzel minden egyes webhelyhez különálló beállításokat lehet hozzárendelni: betáplálható például, hogy az adott honlapnak engedélyezzük-e vagy sem, hogy felnyíló ablakokat nyisson meg.

Ezenkívül a Tartalom letiltása funkcióra kattintva szanálni lehet bármely weblapról a nem kívánt tartalmakat, például reklámokat - a gyakorlatban ezt érdemes óvatosan kezelni, mert egész címtartományokat is le lehet tiltani vele, így akár egy website egészét is blokkolni lehet véletlenségből. Szerencsére ilyen esetben sincs gond, elég újra bemenni a menübe, ott kiválasztani a Részletek-et, majd kitörölni az érintett webcímet. A magyar nyelvű új Opera letölthető a Szoftverbázisról is, illetve akiket a finomságok is izgalomba hoznak, a legnagyobb magyar Opera-fan oldalán is talál okos dolgokat.