A Nemzeti Hírközlési Hatóság határozatot hozott arról, hogy a jövőben a kiskereskedelmi ár alapján kell megállapítaniuk az ADSL-nagykereskedőknek díjaikat. Ez - az NHH közgazdasági szakértője szerint - egy éven belül letörheti az árakat vidéken.

Az NHH szabályozási elképzelése szerint a hatóság megvizsgálja az ADSL nagy- és kiskereskedelmi árakat, majd az alaphálózati szolgáltatókat (az Emitelt, Hungarotelt, Invitelt, Magyar Telekomot, Monortelt) arra kötelezi, hogy a viszonteladóiknak a kiskereskedelmi árból képzett díjon kínálja a továbbértékesítés lehetőségét. Mivel a hatóság tervei szerint félévente újravizsgálja az árakat, ha a piaci verseny lejjebb viszi azokat, úgy a nagykereskedelmi ár is lejjebb mozog majd.

Jelenleg ugyanis jelentős eltérés mutatkozik az ország különböző pontjain regnáló telefontársaságok ADSL-áraiban. Míg a Magyar Telekom területén - ahol egyébként 18 viszonteladó biztosítja a versenyt - a legolcsóbb hozzáférés ára 5000 forint alatt van, a versenytárs nélküli Emitel és Hungarotel területén még most is 7-9000 forint körüli a havidíj.

A most megállapított nagykereskedelmi ár például a Monortelnél kevesebb, mint a fele lesz, mint a jelenlegi kiskereskedelmi - ez elég árrést ad a területen szolgáltató versenytársaknak, hogy a kedvezőbb díjakkkal próbálják magukhoz kötni az előfizetőket. Ludányi Edgár, az NHH döntéselőkészítő ágazatának vezetője véleménye szerint ezzel a módszerrel egy éven belül letörhetik a vidéki szolgáltatók magas árait.

Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta: az új szabályozás nem csak az újonnan kötött, hanem a már meglévő szerződésekre is érvényes lesz. A hűségidőszak alatt az árcsökkenés nem érvényesülhet ugyan, ám akinek már lejárt az elkötelezettsége, alacsonyabb árakkal is találkozhat - ezt vagy saját szolgáltatója kínálja majd, vagy egy versenytárs, amelyikhez az ügyfél átpártolhat.