Az eMac számítógép és több kiegészítő nem felel meg az EU szigorodó környezetvédelmi előírásainak, ezért nem árusítják őket tovább a kontinensen.

Az Európai Unióban július elsején lép életbe a ROHS-direktíva, amely bizonyos veszélyes anyagok elektromos és elektronikus készülékekben való felhasználását korlátozza. A három évvel ezelőtt kidolgozott irányelv megtiltja a higanyt, ólmot, kadmiumot, valamint bizonyos bróm- és krómvegyületeket tartalmazó elektronikus cikkek forgalmazását az unióban.

"Az Apple elővigyázatos szemléletének köszönhetően a ROHS-direktíva számos előírásának meg tudott felelni a július 1-i határidő előtt" - áll a cég weboldalán látható közleményben az AppleInsider szerint. Bizonyos termékek viszont nem felelnek meg a megszigorított előírásoknak, így azokat kivonják az európai piacról.

Mind régi darab

A cég így utoljára június 23-án vett fel rendelést az iSight webkamerára, kétféle Airport wifi-bázisállomására, az iPod Shuffle külső akkumulátorára, és az eMac monitorral egybeépített asztali számítógéptípusra annak érdekében, hogy ezek biztosan ne kerülhessen már forgalomba júliius elseje után.

A készülékek némelyike - legalábbis piaci értelemben - elavult modell: webkamera  már minden új Apple-gépben van beépített változatban, az eMac pedig egy régebbi, CRT-monitoros, oktatási célra szánt típus, amely főleg az Egyesült Államokban terjedt el. Az Európából kivont termékek a cég nemzetközi kereskedelmi hálózatában azonban továbbra is forgalomban maradnak, amíg a készlet tart.