Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint az unió 25 tagállamának lakói közül igen sokan egyszerű számítógép-használati képességgel sem rendelkeznek.

Az unió 16 és 74 év közti lakosainak mindössze 22 százaléka számít profi számítógéphasználónak - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) hírlevele, az Infinit. A felhasználók több mint egyharmada - 37 százalékuk - gyakorlatilag bekapcsolni sem lenne képes egy számítógépet. Siralmas a magyarok felkészültsége is e téren: hazánk lakosságának 57 százaléka nem képes a számítógéppel kapcsolatos legegyszerűbb feladatok végrehajtására sem (azaz sosem használt komputert). Ezzel az unión belül a második legrosszabb helyezést vívtuk ki: nálunk csak az olaszok bénábbak.

Magyarországon a fiatalok (16 és 24 év közöttiek) körében - meglepő, de - körülbelül ugyanannyian értenek a gépekhez, mint ahányan nem: 34-34 százalék a digitálisan analfabéták és a géppel jól bánók aránya. Dániában például ugyanennek a korcsoportnak egyetlen tagja sem mondhatja, hogy nem ért hozzá, ám 59 százalékuk jól eligazodik a "számítógépezés" rejtelmeiben (a fennmaradó arány a gyengén és a közepesen hozzáértők közötti mezsgyén terül el).

Ha gép elé ültetnének...

A munkaképes korúak körében a munkavégzéshez szükséges rutinnal rendelkezők arányát tekintve sincs büszkélkednivalónk: a 25 uniós tagállam, és a csatlakozásra várók átlaga 51 százalék (azaz ennyien használnak számítógépet munkahelyükön), Magyarországon ez az arány 29 százalék - nálunk csak a románok, bolgárok, lettek és litvánok bénáznának többet, ha beültetnék őket egy céges számítógép elé.

Az ITTK hírlevele szerint Magyarország igen rossz szereplésének oka lehet, hogy a lakosság mindössze 30 százaléka vett részt olyan tanfolyamon az elmúlt néhány évben, amelyik számítógépes ismereteket is adott.

ITTK-Infinit - [origo]