A francia törvényhozás lesújt az iPodra

2006.07.03. 13:16

Elfogadták Franciaországban az "iPod-törvényt", amelynek értelmében az Apple zenelejátszói nem használhatnak saját, egyedi másolásvédelmet.

A francia törvényhozás alsó- és felsőháza is megszavazta az "iPod-törvénynek" nevezett jogszabályt, amely kötelezné az Apple-t, hogy a többi gyártó zenelejátszóival is kompatibilissé tegye a mindeddig egyedi másolásvédelemmel védett iPodot és az iTunes zeneboltot - adta hírül a Mercury News. Ha a törvény életbe lép, amire várhatóan pár hét múlva kerülhet sor, akkor a piacvezető zenelejátszó akár el is tűnhet a franciaországi boltok polcairól.

Az Apple által alkalmazott másolásvédelmi technológia az iTunes zeneáruházhoz láncolja az iPod-felhasználókat, mivel a máshol megvásárolt DRM-es zenéket nem lehet lejátszani a készüléken. Ugyanez fordítva is igaz: az iTunes csak iPodhoz jó. A francia törvény ennek a gyakorlatnak vetne véget: pártolói, például a fogyasztóvédők szerint a vásárolóknak joguk van hozzá, hogy megválasszák, milyen zenelejátszóhoz milyen online zeneáruházat választanak.

Kritikusai szerint viszont a törvény a technológiai fejlődés kerékkötőjévé válhat, mivel értelmetlenné teszi, hogy a gyártók újabb és jobb készülékeket fejlesszenek. Az Apple egyelőre nem kommentálta a rendelkezést, amelyet korábban "államilag finanszírozott kalózkodásnak" titulált.

Van kibúvó

Az "iPod-törvény" hatálya alól azonban van kibúvó: ha maguk az alkotók hatalmazzák fel a céget, hogy egyedi másolásvédelemmel forgalmazza dalaikat. Ez jelentheti azt is, hogy az Apple és a Sony nem feltétlenül kell, hogy feladja saját védett formátumait, a FairPlay-t és az ATRAC3-at. Sok múlhat viszont még azon, hogy a bíróságok hogyan értelmezik az új törvényt, és hogy a zeneipar hogyan viszonyul majd hozzá: sok cég támogatná ugyanis a teljes kompatibilitást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK