A tajvani gyártó az elsők között adja ki saját, nagy felbontású DVD-íróját, jóval az átlagos ár alatt.

A BenQ augusztusban ígéri első Blu-ray író készülékének megjelentetését, amely mindössze 799 eurós (körülbelül 1000 dolláros, azaz 225 ezer forintos) áron kerül majd a boltokba - adta hírül a Reuters. A legnagyobb tajvani mobil- és számítógépes alkatrész-gyártó ezzel váratlanul egy, a konkurenciánál olcsóbb és váratlanul hamar piacra kerülő termékkel lepi majd meg a fogyasztókat.

A nagy felbontású DVD-formátumot kifejlesztő Sony, és támogatói, a Pioneer és a Philips ugyanis vagy ezzel egy időben, vagy kicsit később jelentetik meg saját Blu-ray íróikat. A 799 eurós ár is meglepő, mivel a többi cég ennél körülbelül kétszer drágábban kínálja majd saját meghajtóit.

A HD DVD azonban még így is jóval olcsóbb lesz: a formátum szülőatyja, a Toshiba például 500 dolláros áron kínálja asztali készülékét. A Blu-ray ugyan nagyobb kapacitású, mint a HD DVD (utóbbi 30 gigabájtjával szemben 50 giga fér egy kétrétegű lemezre), de a magas árak visszatarthatják tőle a vásárlókat. A formátumok közötti küzdelemben ezért fontos szerephez juthat a BenQ kedvező árfekvésű készüléke, ami akár lendületet is adhat a Blu-ray elterjedésének.