A Microsoft lemásolja az iPodot

2006.07.06. 12:16

Saját fejlesztésű zenelejátszó saját fejlesztésű zeneáruházzal: a redmondiak kütyüje a karácsonyi szezonban debütálhat, hogy a zenebizniszben keljen versenyre az Apple-lel.

A Microsoft a cégtől kiszivárgott információk szerint karácsonyra piacra dobja saját hordozható, vezeték nélküli kapcsolatra képes zene- és videolejátszó eszközét, amelyet az iPod riválisának szán - adta hírül a Reuters. A hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó források elárulták: a zenelejátszóra wifin keresztül lehet majd feltölteni a tartalmakat, vagyis valószínűleg nem kell majd hozzácsatlakoztatni a számítógéphez, és saját zeneboltot is tervez hozzá a Microsoft.

A redmondi szoftvercég ezzel egyértelműen az iTunes zeneáruház modelljét másolja le. A könnyen kezelhető webes felület egyesíti magában a katalógust, a vásárláshoz szükséges eszközöket, a másolásvédelmet és a zenelejátszó szoftvert, valamint saját gyártású készülék tartozik hozzá. A Reuters forrásai a szerint a Microsoft már hetek óta házal a kiadóknál az új tervekkel, és a készülék prototípusát is hamarosan bemutatja nekik.

A zenelejátszó és a zeneáruház megvalósítását J. Allard, az Xbox-csapat fejeként ismert szakember segíti, vagyis a cég azon embere, aki jelentős tapasztalatot szerzett egy újfajta hardveres elképzelés nulláról való megvalósításában a játékkonzol bevezetése során. Az elemzők szerint a terv sikerének szempontjából elengedhetetlen, hogy a cég könnyen kezelhető zeneáruházat hozzon létre a lejátszókhoz, és persze az is, hogy mindez tényleg megvalósuljon a karácsonyi szezonra.

A Microsoft nem számít kezdőnek a zenebizniszben: nemrég az MTV-vel együttműködésben indított el zeneáruházat. Az Apple-lel viszont nem lesz könnyű felvenni a versenyt, hiszen a világon a zenelejátszók 50, az Egyesült Államokban pedig 70 százaléka iPod. Korábban már a Sony is próbálkozott az iTunes-hoz hasonló szolgáltatást indítani zenelejátszóihoz, ám eladásai nyomába sem értek az iTunes-énak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK