Bemutatták a mágneses memóriát

2006.07.10. 10:55

Az MRAM áram nélkül is megőrzi az adatokat és gyorsabb, mint a flashmemória - az elemzők szerint az évtized legnagyobb fejlesztése.

Az amerikai Freescale újfajta memóriachipet mutatott be: az MRAM, vagyis magnetoresistive random-access memory nem elektromos áram, hanem mágneses mező segítségével tárolja az adatokat - adta hírül a BBC. A memóriamodul legnagyobb előnye, hogy a számítógép kikapcsolása után is megőrzi a benne rögzített információkat, ami önmagában még nem lenne nagy újdonság, de gyorsabb és tartósabb is, mint a jelenleg használt, hasonló képességű flashmemóriák.

Az újfajta memória gyakorlatilag készen áll a piaci bevezetésre: a Freescale már két hónapja gyártja a négy megabites chipeket arizonai gyárában, mivel megfelelő készletet akartak felhalmozni a premierre. A mágneses memória áráról egyelőre nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy a gyártás nagyon drága, így az MRAM először valószínűleg ipari berendezésekben debütál majd, és csak később kerülhet be a hétköznapi fogyasztói elektronikai termékekbe. Az elemzők szerint idővel ez a fajta háttértár a számítógépek merevlemezét is leválthatja majd.

Tíz éve fejlesztik

A mágneses memória-technológiával már régóta kísérleteznek a nagy hardvergyártók, többek közt az IBM is, de mindeddig csak a Freescale-nek sikerült piacképes terméket alkotni belőle. Will Strauss, a Forward Concepts elemzője az évtized újításának nevezte az újfajta memóriát, amiben, mint azt a projektvezetője elmondta, benne is van egy évtized munkája. Saied Tehrani, a Freescale munkatársa azt is elárulta a sajtónak, hogy már vevők is vannak az MRAM-ra, de hogy melyik gyártó készülékeiben jelenik majd meg az újfajta memória, azt nem árulta el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK