A Google-é lett a google.hu

2006.07.11. 8:38

Bármilyen meglepő, a google.hu domain eddig nem a  nagy keresőóriás tulajdonában, hanem egy magyar vállalkozásé volt. A korábban állítólag többmilliós üzletek tárgyaként adott-vett internetcím ma már a Google-ra mutat.

A domainabc információi szerint bíróság adta vissza a domaint a keresőóriásnak, míg az internetcímet e pillanatban birtokló vállalkozás ügyvezetője szerint megállapodtak a Google-lal. A domainügyi szaklap már többször hírt adott az értékes internetcím sorsáról, melyet először 2000-ben, a hazai domainregisztráció liberalizálása idején jegyzett be egy magánszemély. Miután 2000-ben a Google Inc.-nek Magyarországon nem volt érvényes védjegye, és nem is pályáztak a címre, a Google lemaradt a domainről. Később a google.co.hu címet védték le, sokáig azon volt elérhető a Google magyar nyelvű változata.

Hányatott sors

Ezt követően évekig adták-vették a jóhangzású címet, ami felejthető vállalkozások és honlapot nem is üzemeltető domainbrókerek kezén ment keresztül. 2003-ban landolt a domain a Hírek Média Kft.-nél, mely több más internetmarketing szolgáltatás mellett a Terminal kiadója is. A Hírek egy évvel ezelőtt saját fejlesztésű keresőjére, a Kurzorra irányította a címet, s fennen hangoztatta, hogy a Kurzor.hu a Google babérjaira tör.

A domainabc értesülése szerint miután a Google megkapta Magyarországon is a védjegyoltalmat, bejelentette igényét az internetcímre. Ám azt a Hírek Média Kft. először nem adta, majd a bírósági eljárás elindulását követően jobb belátásra tért. Trentin Tamás, a magyar vállalkozás ügyvezetője szerint nem a bírósági verdikt hatására, hanem egy különmegállapodás keretében adták át az internetcímet (arról, hogy a különmegállapodás létrejöttét mi motiválta, nem esett szó). Trentin nem kívánt nyilatkozni, hogy az internetcím átadása kapcsolódott-e pénzmozgáshoz (azaz, hogy valamelyik fél fizetett-e a másiknak akár kártérítésként, akár a domainért). Mindenesetre az ügyvezető szerint e pillanatban anyagi követelése nincs egyik vállalatnak sem a másikkal szemben.

Nem csak magyar virtus

Nem ez az egyetlen domain, ami miatt fájhat a keresőóriás feje: január elején például a fehérorosz névtartományban védték le a címet, és kezdtek el - az eredetire megszólalásig hasonlító - keresőt üzemeltetni. Korábban a szlovák google-címet nyúlták le a vállalat elől, s általában elmondható, hogy a világon ott, ahol még nem a Google-é a cím, az élelmes felhasználók mindent megtesznek, hogy megszerezzék azt. Magyarországon ezidő szerint rendeződött a helyzet: a google.hu hétfőről keddre virradóra átkerült a Google-hoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK