A Vista után nem kell majd Windowsra várni

2006.07.12. 13:47

Steve Ballmer, a  Microsoft elnök-vezérigazgatójának szavai szerint a Windows Vista megjelenését követően nem kell majd éveket várni egy még újabb operációs rendszerre, noha még az XP utódjának szánt szoftver megjelenési ideje sem biztos.

A jelenleg leginkább elterjedt Microsoft operációs rendszer, a 2001-ben megjelent Windows XP utódjául szánt Windows Vista megjelenését már többször elhalasztotta a redmondi szoftvercég. Az új verzió megjelenését többször is elhalasztották.

Bár a Vistának eredetileg már tavaly meg kellett volna jelennie, a jelenlegi ütemterv szerint az otthoni felhasználók csak 2007 januárjában vehetik használatba azt, noha a megjelenés pontos teljesítésére maga Bill Gates, a cég alapítója is csak 80 százalékos esélyt lát - nyilatkozta egy dél-afrikai eseményen. 

Már csak a Vistát kell megvárni

Ballmer a vállalat egyik konferencián úgy nyilatkozott, terveik szerint többet nem kell majd várni ugyanilyen sokat egy új Windows-verzió megjelenésére, de a cégvezető szerint nagyon ütős termék lesz. A társaság ugyancsak többször elhalasztotta már új irodai programcsomagja, az Office 2007 megjelenését: az eredetileg az idei évre szánt alkalmazás várhatóan a Vistával egy időben, a jövő év elején fog a boltokba kerülni.

Mint arról kedden beszámoltunk, a Microsoft 2006 július 11-ével végleg nyugdíjba küldi korosnak számító operációs rendszerét, a Windows 98-at. A szoftverhez többé semmilyen biztonsági javítás nem jelenik meg, így kockázatos lehet vele internetezni, ezért a cég azt javasolja a felhasználóknak, frissítsenek újabb verzióra.

Még nem lehet megvenni a legújabbat

Hazánkban nagyjából az otthoni felhasználók és kisvállalatok harminc százalékánál használják még a Windows 98-at, ezek jellemzően régebbi PC-ken futnak, így a váltáshoz sokszor új számítógépet is kell vásárolni - a Windows Vista premierjének csúszása miatt pedig nem lehetséges rögtön egy fejlett verzióra, a Vistára, csak egy lassan ugyancsak elavulttá váló XP-re frissíteni a számítógépet. A Windows XP-hez egyébként még hét éven át nyújt majd támogatást a Microsoft.

KAPCSOLÓDÓ CIKK