Fél megabájt fér a rizsszem méretű chipre

2006.07.17. 12:18

Memory Spot néven miniatűr memóriát fejleszt a Hewlett-Packard, amelynek tartalmát egy vezeték nélküli olvasóeszközzel ki lehet olvasni.

A HP kutatói által kidolgozott Memory Spot egy olyan kisméretű eszköz, amely az adatok tárolására szolgáló memória mellett rádiós jeladót is tartalmaz. Ez utóbbi segítségével az ceruzahegy nagyságú, 2-4 mm-es eszközről igen egyszerűen, például mobiltelefonjukba épített olvasóeszközt a lapkához érintve a wifivel nagyjából azonos sebességgel lehet kiolvasni a rajta lévő adatokat. 

A parányi memória az RFID-lapkáknál nagyobb kapacitású: prototípusa jelenleg fél megabájt információt képes raktározni, használatához nem igényel saját áramforrást. Ez akár több száz oldalnyi szöveges információ, tíz-húsz darab kisfelbontású kép, vagy egy rövidebb videoklip, hangfájl tárolására elegendő.  A későbbiekben azonban nagyobb kapacitású változatok megjelenése is várható.

Fejlesztőinek elképzelései szerint a Memory Spotot az élet tucatnyi területén lehet majd alkalmazni: reklámfüzetekbe fűzve például a hirdetett termék részletes leírását lehet elhelyezni rajta, DVD-k tokjába rejtve pedig például az adott film képkockáit, kritikáit lehet elhelyezni benne.

A Memory Spoton tárolt adatokat törölni és felülírni is számtalan alkalommal lehet, így a megoldást akár kórházak is használni tudják majd: a betegekre helyezett karperecbe épített chipeken teljes kórtörténetüket el lehet tárolni, így azok felválthatják a hagyományos lázlapokat. Bár a technológia kereskedelmi bevezetésére még jó pár évet várni kell, a jelenlegi prognózisok szerint egy-egy Memory Spotot az RFID-chipeknél olcsóbban, 10-50 dollárcentes, azaz 20-100 forint körüli áron lehet majd előállítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK