Egymillió felhasználó az iWiW-en

2006.07.18. 14:29

A meghívásos rendszerben működő közösségi oldal felhasználóinak száma a napokban érte el az egymilliót, az ismeretségi kapcsolatok pedig meghaladják a hatvanmilliót.

Az oldalt működtető iWiW Kft.-t idén május elején vásárolta fel az [origo]-t is kiadó T-Online Magyarország. Az akvizíciót követő időszakban 360 ezer fővel gyarapodott a felhasználók száma, amely a napokban érte el az egymilliót.  Az  iWiW napi látogatottsága - a Medián Webaudit adatai szerint - eléri az ötszázezret, ezzel a honlap az auditált hazai weboldalak közül a harmadik legnézettebb.

2005 áprilisában a WiW-nek csak 107 ezer felhasználója volt, akik egymillió kapcsolatot igazoltak egymás közt. Másfél év alatt a felhasználók száma megtízszereződött, a kapcsolatoké pedig hatszorozódott. Az első "egymásra találás" egyébként 2002. április 14-én jött létre a közösségi oldalon - ez volt ugyanis annak indulási dátuma.

A közösségi portál működtetői  a korábban szerzett tapasztalatok és a felhasználók észrevételei alapján - átvizsgálták és átdolgozták az oldal általános szerződési feltételeit (ászf) és adatvédelmi szabályzatát. Ez utóbbinak végleges változatát Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman jóváhagyásával alakították ki. A szabályzat "finomhangolásával" az üzemeltetők azt kívánták elérni, hogy a felhasználók számára egyértelműen kiderüljön, mit szabad és mit nem szabad tenni az oldalon (például a hamis névvel vagy reklámcélból történő regisztráció tiltott).

Az új ászf-ben az üzemeltetők azt is szabályozzák, hogy milyen alapon milyen tartalmakat lehet eltávolítani a portálról. A jövőben minden értesítés nélkül eltávolíthatják az olyan anyagokat, amelyeket jogellenesnek, más személyiségi jogába ütköző, tisztességtelennek, fenyegetőnek, becsületsértőnek, rágalmazónak, obszcénnek vagy más módon kifogásolhatónak találnak az üzemeltetők.

Ezenkívül minden értesítés nélkül törölhetik a felhasználót és eltávolíthatják az olyan anyagokat, amelyek sértik vagy megszegik bármely fél szellemi alkotáshoz fűződő jogát, szerzői és szomszédos vagy egyéb tulajdonosi jogát, illetve a felhasználási feltételekben foglalt rendelkezéseket - áll a T-Online közleményében. A módosított szerződési feltételek és az adatkezelési szabályzat 2006. július 26-án lép hatályba, s az iWiW-be való belépés előtt már napok óta megtekinthetik a felhasználók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK