A tizen- és huszonévesek már csak hivatalos érintkezésre használják az elektronikus levelet, a barátaikkal pedig azonnali üzenetküldőkön keresztül tartják a kapcsolatot.

Az e-mail hasznos lehet, ha a szülőkkel, tanárokkal vagy a főnökkel kell levelezni, de ha magánügyről van szó, akkor a fiatal netezők már inkább egy azonnali üzenetküldőhöz (mint például az MSN Messenger) nyúlnak, vagy a közösségi szájtokon (mint például a MySpace vagy az iWiW) keresztül érintkeznek egymással - adta hírül a Yahoo News az AP nyomán. Ez a trend már a munkahelyi kommunikációban is érezteti hatását.

A mai fiatalok már az egyetemen hozzászoknak chateléshez, azután pedig a munkahelyen is inkább az üzenetküldő programot használják e-mail helyett. "Az e-mail lett napjaink csigapostája" - fogalmazott a Pew Internet and American Life Project felmérésének egyik alanya. Sokan egyértelművé is teszik, hogy csak késve válaszolnak az elektronikus levelekre, és a kutatók szerint újabban tényleg csak akkor, ha feltétlenül muszáj.

Az azonnali üzenetküldők viszont villámgyorsan jelzik a hálózatba bejelentkezett feleknek, ha üzenetük van, amely rendszerint egy felpattanó ablakban jelenik meg, és felhasználóik - legalábbis egyelőre - elkerülhetik velük a levélszemét okozta kényelmetlenséget is. Az e-mail azonban nem megy ki teljesen a divatból: legtöbben még mindig ezt használják hivatalos levelezéshez, illetve olyankor, ha valamiért szükség van arra, hogy a tárgyalásnak nyoma maradjon. Az elektronikus posta a legjobb választás akkor is, ha egyszerre sok embernek szeretnének eljuttatni valamit - például egy esküvői meghívót.

A szimultán csevegés nem akadály

Az idősebb generáció tagjai nem lelkesednek annyira az elektronikus csevegésért, mivel nem boldogulnak azzal, ha egyszerre több emberrel kell üzenetet váltaniuk. A tizen- és huszonévesek viszont akár tucatnyi ismerős párhuzamosan felpattanó üzeneteivel is elboldogulnak, mivel ezzel együtt nőnek fel. A kutatók által megkérdezett fiatalok szerint a munkahelyeken sem lenne szabad tiltani az üzenetküldő szoftverek használatát, mivel ők ezt a fajta kommunikációt sokkal hatékonyabbnak tartják az e-mailezésnél.