Lefoglalták a legnagyobb hazai kalózszervert

2006.07.19. 17:21

Egymásnak ellentmondó információk állnak rendelkezésre, ám úgy tűnik: lefoglalták, s ezzel beszüntette tevékenységét Magyarország legnagyobb kalózszervere.

Az internetes berkekben csak "kenyér" néven emlegetett szervert a p2pinfo híre szerint múlt hét szerdán foglalta le a rendőrség. A lefoglalás után házkutatást is tartottak a szerver egyik üzemeltetőjeként számontartott személynél. Ugyanakkor a HWSW szerint nem magát a szervert foglalták le, hanem annak egyik "előőrsét", azaz egy megtévesztésre használt, úgynevezett proxyszervert.

Bezár a bazár

Lapunk megkeresésékre a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya úgy nyilatkozott, hogy a tényleges warezszervert foglalták le, mely több ezer filmet, zenét, játék- és felhasználói programot tartalmazott, mintegy 14 terabájt (kb 1500-3000 DVD-nyi anyag)  mennyiségben. Ezt követően több személynél tartottak házkutatást, és két személyt - köztük a szerver összeszerelőjét és üzemeltetőjét hallgatták ki gyanúsítottként. Ugyanakkor a rendőrség tovább vizsgálódik, hogy az okozott vagyoni kárt felmérjék.

Más jelek is arra mutatnak, hogy valóban megszűnhetett a "kenyér": a többi, kisebb warezszerver tartalmában a hírek szerint kevesebb a friss anyag. E fájlok cirkulálásának sajátos szabályai szerint ugyanis először mindig a legnagyobb illegális szerveren jelennek meg a legfrissebb feltört fájlok, másolásvédelmüktől megfosztott filmek, s innen kerülnek át a kisebb elosztóhelyekre. A "kenyér", mint legnagyobb warezszerver megszűnése pedig úgy hírlik, éreztette hatását a kisebb helyeken is.

Nincs látszatja

Érdekesség ugyanakkor, hogy a szerver lekapcsolása egyáltalán nem érződött a hazai internetforgalmon. Ma már nem titok, hogy a világ internetes adatforgalmának zömét pornográf, valamint illegális anyagok áramlása jelenti - és ugyanez a tendencia érvényes a magyar hálózatra. Korábban a Mátrix, vagy a Miskolc-Budapesti warezszerverek lekapcsolása érződött is a hazai adatcsereközpont statisztikáin, ám a "kenyér" kiesése már nem.

A kalózszerver megszűnése bizonyos, hogy sokakat érintett kényelmetlenül. Mivel a hozzáférés információink szerint fizetős alapon működött, s a félévre járó 18-20 ezer forintot a felhasználók zömében átutalással teljesítették, a rendőrségnek nem lenne nehéz dolga, hogy a felhasználói kör körmére nézzen. Ugyanakkor a néhány évvel ezelőtti emlékezetes Pécsen tárgyalt CD-küldő "kisiparos" esete - ahol száz vásárlót is megidéztek a bíróságra -, igen rossz visszhangot kapott mind a felhasználók körében, mind a sajtóban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK