Automatikus frissítésben jön az új Explorer

2006.07.27. 13:00

A Microsoft a windowshoz automatikusan letöltődő frissítésként jeleníti meg az Internet Explorer webböngésző 7-es változatát.

Az új webböngésző kiemelt prioritású frissítésként válik majd elérhetővé az Automatic Updates-en (Automatikus Frissítések) keresztül, a Windows XP évvégére tervezett végső verziójának megjelenését követően - adta hírül a Microsoft.

A cég azzal indokolja a lépést, hogy az Internet Explorer 7 jelentősen továbbfejlesztett biztonsági funkciókat nyújt, amely szükségessé teszi, hogy a felhasználók az Automatic Updates-en keresztül érhessék el azt. A Microsoft ezért minden jogtiszta felhasználónak ajánlja annak installálását. Ennek az agresszív terjesztési formának köszönhetően valószínűleg sok felhasználó le is tölti és telepíti majd a redmondi szoftvercég böngészőjét.

Telepít vagy nem?

A szoftverfrissítésről a végső szót a felhasználó mondhatja majd ki: az Automatic Updates a szoftver letöltése után első lépésként értesítést küld majd arról, hogy az Internet Explorer 7 készen áll a telepítésre. Ezt követően megjelenik az üdvözlő ablak, amely bemutatja a fő újdonságokat és a telepítési lehetőségeket, amelyek az alábbiak: "Install" (Telepíts!), "Don't Install" (Ne Telepíts!), vagy "Ask Me Later" (Kérdezz Később!) - ezáltal ellenőrizve, hogy a felhasználó szeretné-e frissíteni a szoftvert.

Forrás: Microsoft
Először ez látszik majd belőle

A Microsoft a vállalati felhasználók számára lehetővé teszi a szoftver telepítésének automatikus blokkolását is az ingyenesen letölthető Internet Explorer 7 Blocker Toolkit segítségével. Erre, csakúgy, mint a frissítés elutasítására, akkor lehet szükség, ha a felhasználó számítógép-konfigurációja nem elég erős az új böngésző használatához.

Ötéves lemaradás

Az új Explorer meglehetősen sokat váratott magára: a Microsoft öt évvel ezelőtt hozta ki a szoftver előző változatát, és ez az idő lehetőséget adott a rivális böngészők (Opera, Firefox) elterjedéséhez. Az alternatív böngészők elsősorban azzal vívták ki népszerűségüket, hogy biztonságosabbak a piacvezető konkurensnél, de kényelmi és extrafunkcióik is fejlettebbek.

A Microsoft a 7-es Explorerrel igyekszik majd felzárkózni a mezőnyhöz: a szoftver lehetővé teszi majd több weboldal egy ablakban való megnyitását böngészőfülek segítségével és beépített keresőmezője is lesz. Ebbe a Microsoft ígérete szerint akár a Google-t is beállíthatják majd a felhasználók alapértelmezett keresőként. A biztonsági kihívásoknak a virtualizáció segítségével igyekszik megfelelni az új Explorer: Windows Vista alatt így a kártevők nem férhetnek hozzá az igazi rendszereállományokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK