Nem szokványos CD/DVD-meghajtóval rukkolt elő a Plextor cég: a vállalat legújabb terméke nem képes adatokat menteni az optikai lemezekre, ellenben maximális sebességgel képes törölni azok tartalmát.

A PlexEraser nevű meghajtó külsőre pontosan ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos, külső CD-író, funkciója azonban épp ezekével ellentétes. A speciális hardver ugyanis nem adatokat ment az optikai lemezekre, hanem automatikusan megsemmisíti a belé helyezett újraírható CD-n vagy DVD-n lévő információkat. 

A gyártó közlése szerint az eszköz 8 cm-es kicsi, és 12 centiméteres hagyományos korongokat képes fogadni, s annak érdekében, hogy senki se tévessze össze egy CD-íróval, narancssárga tálcáján figyelmeztető feliratokat is elhelyeznek. Az eszköz a hagyományos írható CD-k és DVD-k tartalmát három perc alatt tudja visszaállíthatatlanul törölni, dupla rétegű médium esetén viszont az adatmegsemmisítés hat percet vesz igénybe. Ennek során a meghajtó eliminálja a lemez adattároló rétegét, így arra új adatokat sem lehet többé menteni. Bár az adatok végleges törlése ennél egyszerűbben - például a lemez kettétörésével - is megoldható, a Plextor szerint az új termék környezetbarátabb megoldást kínál a pusztakezes megoldásnál.

Forrás: [origo]
Nem ír, megsemmisít

Sajtóbeszámolók szerint a meghajtó a nem újraírható, és a DVD-RAM lemezeket nem kezeli. Az elsősorban nagyvállalatoknak szánt termék elsőként Japánban kerül majd a boltokba szeptemberben, mintegy 45 ezer forintnak megfelelő áron.